Woongroep

Fijn wonen en leven

Heb jij een verstandelijke beperking? Wil je zelfstandig wonen, met de begeleiding die je nodig hebt? En vind je het eigenlijk ook wel gezellig om samen te wonen met andere mensen? Dan is een woongroep bij SOVAK echt iets voor jou. Hier heb je een eigen slaapkamer, krijg je de persoonlijke begeleiding die bij je past en deel je een gezamenlijke huiskamer waar je samen kunt eten, televisie kunt kijken en een praatje kunt maken. Bij SOVAK kun jij fijn wonen en leven.

 • We doen het
  samen

 • Altijd bij je in
  de buurt

 • Deskundige zorg
  die bij je past

 • Voor jong en oud
  alle niveaus

Woongroep van SOVAK

Een huis is veel meer dan alleen een dak boven je hoofd. Je huis moet een thuis zijn. Een plek waar jij je op je gemak voelt, met je eigen spullen om je heen. Bij SOVAK begrijpen we dat jij behoefte hebt aan je eigen plekje, maar tegelijkertijd ook graag andere mensen om je heen hebt. Daarom heeft SOVAK speciaal voor mensen met een verstandelijke beperking woongroepen. Daar kun je het gezelschap van je medebewoners opzoeken op het moment dat jij daar behoefte aan hebt, maar ook even alleen zijn in je eigen kamer wanneer je dat wilt.  

Wonen in een woongroep

Wat voor begeleiding of zorg je ook nodig hebt: SOVAK heeft een passende woning voor jou, in één van onze woongroepen. Omdat we meer dan 60 woningen hebben in verschillende plaatsen in Brabant en Zuid-Holland, is er altijd een woongroep in de buurt die past bij jouw wensen, voorkeuren en behoeftes. Op welke locatie je ook gaat wonen: je kunt rekenen op professionele begeleiding zodat jij zo zelfstandig mogelijk kunt wonen. Want jij kunt meer dan je denkt!  

Nieuwe woongroepen voor mensen met een verstandelijke beperking

SOVAK kleurt levens. Om dat te kunnen blijven doen, bouwen we nieuwe woningen waar mensen met een verstandelijke beperking nu én in de toekomst een fijne plek hebben om te wonen. Of je nu in een gloednieuwe locatie komt wonen, of in een SOVAK woongroep die al langer bestaat: bij SOVAK kun jij je leven leiden zoals jij dat wilt, met precies de juiste begeleiding. Samen met jou zorgen we ervoor dat jouw leven meer kleur krijgt.

Wonen bij SOVAK in 5 stappen

1. Meld je aan
Je kunt ons bellen of mailen. We maken dan een afspraak met je.

2. Kennis maken en wensen bespreken
We willen jou leren kennen. Wat vind je belangrijk in je leven? We bespreken met jou welk huis bij je past.

3. Overbrugging
Misschien is de woning die je wilt nog niet vrij. Je komt op een wachtlijst. We denken mee hoe we je in de tussentijd kunnen ondersteunen.

4. Verhuizen
Het is zover! Als je gaat verhuizen, krijg je een persoonlijk begeleider. Samen maken jullie afspraken over de ondersteuning.

5. Fijn wonen
Als je bij SOVAK woont in een van onze begeleid wonen locaties in Breda, Terheijden en Etten-Leur, vragen we regelmatig of je je fijn voelt. En of er misschien iets beter kan.

Een goed leven in actie

Verhalen van onze cliënten

Ik voel me hier heel erg thuis

“Ik woon in een fijne woning in Terheijden. We hebben een tuin en mijn appartement is gezellig ingericht. Eigenlijk wilde ik eerst in Breda gaan wonen. Maar hier heb ik een zwembad en een activiteitencentrum vlakbij. En dat is voor mij heel belangrijk. Mijn persoonlijke begeleider kan ik altijd vragen stellen. En mijn familie komt regelmatig op de koffie. Ja, ik voel me hier heel erg thuis."

Bewoner van het eerste uur

In augustus 1972 kwam Nab als 24-jarige op het Siereveld wonen. Hij laat het originele krantenknipsel over de officiële opening van het Siereveld zien. "Ik had helemaal geen spullen, alleen een koffertje met wat kleren. We woonden daar met ongeveer 12 bewoners en we hadden allemaal een eigen kamertje. Elk weekend ging ik met de bus naar mijn ouders. De begeleiders waren vroeger best streng. We moesten ons allemaal aan dezelfde regels en afspraken houden. Dat is nu gelukkig heel anders."

“Het is mijn leven, dus ik maak zelf mijn keuzes”

Tot een aantal jaar geleden kon Jeannette zelfstandig samenwonen met haar echtgenoot Erik-Jan, dankzij de intensieve begeleiding van haar moeder. Pas toen haar moeder overleed, werd duidelijk hoeveel ze eigenlijk voor haar dochter en schoonzoon deed. Inmiddels wonen Jeannette en Erik-Jan allebei bij SOVAK in Wijk en Aalburg – Jeannette in Markt 60, Erik-Jan in Markt 2 – en krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben. 

“Ik vind het leuk om samen te zingen”

Wilma is 67 jaar en woont al haar hele leven in Wijk en Aalburg. “Ik heb al in vier straten gewoond en sinds twee jaar woon ik in een studio van SOVAK aan de Markt 60. Dat bevalt me goed.”

“Mijn hond gaat mij nog gelukkiger maken!”

Sinds twee jaar woont Anne-Rina bij SOVAK in Wijk en Aalburg, aan de Markt 60. Vier dagen per week werkt ze bij Vlechtwerk in Werkendam. Ze heeft een lichte verstandelijke beperking en een visuele beperking; ze ziet zo’n 10%. Sinds kort heeft ze een bijzondere huisgenoot: een blindengeleidenhond.

Samen zorgen we voor een veilige basis

“Sinds Vaashna is verhuisd naar Ganzenpad 4 is er echt een stijgende lijn te zien. Ze is vaak vrolijk en voelt zich veilig. Ik ben daar zo blij mee,” zegt Aruna, schoonzus en wettelijk vertegenwoordiger van Vaashna.

Het was even wennen, maar dit is mijn plek!

In maart 2019 verhuisden de eerste bewoners naar de nieuwe locatie van SOVAK aan de Havermansstraat in Breda. De appartementen en studio’s zijn bestemd voor jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking die toe zijn aan de volgende stap richting zelfstandigheid. Ricardo (23) is één van de eerste bewoners van de Havermansstraat. Hij heeft zijn appartement op de tweede verdieping en voelt zich thuis. Ricardo: “Het was even wennen maar dit is mijn plek.”

Overzicht

Kom wonen in een woongroep van SOVAK

Ben jij op zoek naar een geschikte woning waar je zelfstandig kunt wonen, maar ook de mogelijkheid hebt om samen met anderen te zijn? Kies voor een woongroep van SOVAK. Neem contact op met onze medewerkers en zij vertellen je er meer over.

Bel met ons: 088 35 20 100