Jeannette

Tot een aantal jaar geleden kon Jeannette zelfstandig samenwonen met haar echtgenoot Erik-Jan, dankzij de intensieve begeleiding van haar moeder. Pas toen haar moeder overleed, werd duidelijk hoeveel ze eigenlijk voor haar dochter en schoonzoon deed. Inmiddels wonen Jeannette en Erik-Jan allebei bij SOVAK in Wijk en Aalburg – Jeannette in Markt 60, Erik-Jan in Markt 2 – en krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben. 

Jeannette en Erik-Jan zien elkaar vier keer per week. “Op dinsdagavond en vrijdagavond, zaterdag en zondag zijn we samen. Op vrijdag blijf ik bij hem logeren, dus dan zijn we tot zaterdagochtend bij elkaar. Maar we facetimen natuurlijk wel elke dag, voordat we gaan slapen. Dan bespreken we ook ons dagboekje en sluiten we samen de dag afmet een passende Bijbeltekst. Het geloof is voor ons namelijk heel belangrijk.”

Kinderen

Vlechtwerk in Werkendam is een dagbestedingslocatie van SOVAK waar diverse werkzaamheden zijn bij een kinderopvang, een bibliotheek en een gymzaal. Jeannette is dol op kinderen en drie dagen in de week helpt ze bij de kinderopvang van Vlechtwerk. Ze snijdt fruit voor de kinderen en helpt de gymzaal klaar te maken voor de gymles. Op maandag werkt ze bij een gastouder. “Daar help ik met aardappels schillen, de was, verhaaltjes voorlezen aan de kinderen, van alles eigenlijk. Overdag zijn er vier kleine kinderen en na schooltijd zijn er zes, naast de eigen kinderen en pleegkinderen van de gastouder. Dat is druk, maar wel heel leuk.”

Hobby’s

Regelmaat en structuur zijn voor Jeannette heel belangrijk. Als er teveel van haar gevraagd wordt, kan ze boze buien krijgen. Daarom heeft ze samen met haar persoonlijk begeleider van SOVAK een strak weekschema, waarin niet alleen haar werk staat, maar bijvoorbeeld ook wanneer ze tijd heeft voor haar hobby’s. “Ik heb heel veel hobby’s, maar Diamond Painting vind ik het leukste. Ik hou ook van wandelen, fietsen en zwemmen. En op maandagavond heb ik Bijbelstudie met Anton. Mijn vrijwilliger Dilia, een vrijwilligster bij SOVAK die eigenlijk ook wel een vriendin van mij geworden is. Soms gaan we ook samen naar de bakker voor een kopje koffie met taart. Ik vind dat heel gezellig.”

Eigen keuzes

“Natuurlijk vind ik het wel jammer dat alles niet meer zo gaat als toen mijn moeder nog leefde en dat ik niet meer met Erik-Jan kan samenwonen. Maar ik weet wel dat het beter is, vanwege mijn boze buien en zo. Mijn zussen, mijn persoonlijk begeleider, mijn jobcoach en mijn werkbegeleider van SOVAK zorgen ervoor dat ik mijn leven kan leven zoals ik wil en mijn eigen keuzes kan maken. Dat vind ik erg fijn.”
 

Meer weten over wonen of activiteiten?

Zoek jij een fijne woning in de gemeente Altena? Een plaats waar jij je thuisvoelt en waar je 24 uur per dag de begeleiding krijgt die je nodig hebt? Ontdek dan wat SOVAK in Dussen, Sleeuwijk en Wijk en Aalburg voor jou kan betekenen. Je vindt hier niet alleen een prettige plek om te wonen, maar ook een groot aanbod aan activiteiten. Want elke dag doet ertoe. Wil je hier meer over weten?

Bel met ons: 088 35 20 100