Anne-Rina

Sinds twee jaar woont Anne-Rina bij SOVAK in Wijk en Aalburg, aan de Markt 60. Vier dagen per week werkt ze bij Vlechtwerk in Werkendam. Ze heeft een lichte verstandelijke beperking en een visuele beperking; ze ziet zo’n 10%. Sinds kort heeft ze een bijzondere huisgenoot: een blindengeleidenhond.

Op Markt 60 zijn weinig huisdieren. "Alleen als ik er zelf goed voor kan zorgen, kan ik een huisdier hebben. Maar dat kan ik heel goed, hoor!” vertelt Anne-Rina. “De hond is eerst een paar keer hier geweest om te wennen. En we hebben samen de routes in de dorp gelopen, zodat hij daaraan gewend raakt. Ook bij Vlechtwerk zijn we langzaam aan het wennen.”

Klanten helpen

Vlechtwerk in Werkendam is een dagbestedingslocatie van SOVAK waar diverse werkzaamheden zijn bij een kinderopvang, een bibliotheek en een gymzaal. Anne-Rina werkt in de bibliotheek en vindt haar werk erg fijn. “In de bibliotheek help ik de klanten en neem ik boeken in. Ik zet ze ook terug in de kasten. Daarvoor gebruik ik een handloep. Op woensdag en vrijdag komen de kinderen van de basisschool naar de schoolbibliotheek om boeken terug te brengen en nieuwe boeken te halen. Dat doen ze in groepjes van vier kinderen, zodat ik het overzicht kan houden. Dat hebben we samen met mijn begeleider van SOVAK en de school zo bedacht. Ik ben ook twee dagen per week in de keuken bezig met bijvoorbeeld appeltaart bakken. Dat vind ik heel erg leuk om te doen.”

Snel problemen oplossen

De medewerkers van SOVAK die Anne-Rina begeleiden bij Markt 60 en Vlechtwerk hebben nauw contact met elkaar, met Anne-Rina en met haar moeder. Woongebeleider Inge vertelt dat dat heel belangrijk is. “Zo weten we altijd van elkaar wat er speelt. Want als er thuis iets aan de hand is, heeft dat vaak ook effect op het werk. Anne-Rina vindt het niet altijd fijn als er op het werk veel over thuis wordt gepraat, en andersom. Doordat wij en de begeleiders van Vlechtwerk dat weten, kunnen we dat samen oplossen.”

Zelfstandig en vindingrijk

Anne-Rina is heel zelfstandig en vindingrijk. “Ik lees altijd zelf de rapportages die mijn persoonlijk begeleider over mij schrijft. Als ik dan iets niet snap, vraag ik wat het betekent. En toen boodschappen doen een tijdje geleden moeilijk was vanwege corona heb ik zelf de Jumbo hier op het plein gebeld of ik langs mocht komen met mijn boodschappenlijstje. Dat briefje gaf ik af bij de klantenservice en zij haalden mijn boodschappen uit de winkel.”

Gelukkig

Anne-Rina gaat er best vaak zelf op uit om te winkelen of om op bezoek te gaan. “Ik heb het hier in mijn appartement goed naar mijn zin, hoor! Maar ik denk dat mijn hond me nu nog gelukkiger gaat maken.

Meer weten over wonen of activiteiten?

Zoek jij een fijne woning in de gemeente Altena? Een plaats waar jij je thuisvoelt en waar je 24 uur per dag de begeleiding krijgt die je nodig hebt? Ontdek dan wat SOVAK in Dussen, Sleeuwijk en Wijk en Aalburg voor jou kan betekenen. Je vindt hier niet alleen een prettige plek om te wonen, maar ook een groot aanbod aan activiteiten. Want elke dag doet ertoe. Wil je hier meer over weten?

Bel met ons: 088 35 20 100