Ricardo

In maart 2019 verhuisden de eerste bewoners naar de nieuwe locatie van SOVAK aan de Havermansstraat in Breda. De appartementen en studio’s zijn bestemd voor jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking die toe zijn aan de volgende stap richting zelfstandigheid. Ricardo (23) is één van de eerste bewoners van de Havermansstraat. Hij heeft zijn appartement op de tweede verdieping en voelt zich thuis. Ricardo: “Het was even wennen maar dit is mijn plek.”

Stap naar zelfstandig wonen

Voordat Ricardo op de Havermansstraat zijn appartement kreeg, woonde hij in groepsverband op verschillende woonlocaties van SOVAK in Terheijden en Breda. Daar had hij een eigen kamer maar veel activiteiten vonden plaats in groepsverband. Ricardo: “Je hebt altijd te maken met groepsgenoten. Met mijn begeleiders heb ik besproken dat ik toe was aan meer zelfstandigheid. Ik heb toen trainingen gevolgd waarin je leert hoe je je kamer onderhoud en je eigen potje kookt.” Dat was Ricardo’s eerste stap naar zelfstandig wonen. Toen bekend werd dat SOVAK aan de Havermansstraat appartementen en studio’s ging renoveren, speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking en een behoorlijke mate van zelfstandigheid, was Ricardo er snel bij om zich aan te melden.

Ricardo heeft zijn appartement naar zijn eigen smaak ingericht. Hij kookt zelf en voor de gezelligheid eet hij af en toe met anderen in de gezamenlijke huiskamer. Ricardo: “Het is fijn dat ik mijn eigen voordeur heb. In mijn eigen appartement neem ik de beslissingen. Ik woon zelfstandig en daar hoort koken ook bij, dat doe ik graag.” Ricardo heeft een aantal goede vrienden die ook in de Havermansstraat wonen. Regelmatig gaan ze samen op stap om een terrasje te pikken, naar de bioscoop te gaan of te bowlen. Hij vindt het fijn om voor zijn kat te zorgen die hij sinds kort heeft. Ricardo: “Het is hartstikke leuk om elke dag als ik van school kom, begroet te worden met kopjes van Boefje.”

Begeleiding

Ricardo: “Als je in groepsverband leeft dan weet je niet beter dan dat begeleiders altijd direct in de buurt zijn om iets mee te bespreken of om een vraag te stellen. In de dagelijkse gang van zaken heb ik begeleiders niet steeds nodig. Ik ga naar school, ik heb mijn sporttrainingen en afspraken met vrienden. Dat regel ik zelf.” Sabrina (begeleider): “Hoe wij begeleiden verschilt per bewoner. Wij luisteren naar en praten met iedere bewoner van de Havermansstraat. Dan kijken we samen welke begeleiding nodig is.

Dat kan bij de één intensiever en met meer contactmomenten zijn dan bij de ander. Iedere bewoner heeft met zijn/haar persoonlijk begeleider gesprekken over het persoonlijk plan. Daarnaast zijn er natuurlijk huisregels die voor iedereen gelden.”

Tijd voor een volgende stap?

Twee keer in de week heeft Ricardo een afspraak met een begeleider. Ricardo: “Dan bespreken we de dagelijkse dingen en dat voelt niet als een verplichting. Het is fijn dat er momenten zijn dat de begeleiding er ook echt alleen voor mij is. En soms zijn die momenten ook alleen voor de gezelligheid.” Daarnaast bespreekt hij zijn toekomst met zijn persoonlijk begeleider en mentor. Ricardo: “Er zijn altijd kleine dingen waar ik begeleiders bij nodig heb. Maar over een paar jaar kan ik daar in gegroeid zijn natuur

Bel met ons: 088 35 20 100