Wonen
bij SOVAK

Een huis is zoveel meer dan een dak boven je hoofd. Thuis zijn betekent: jezelf kunnen zijn, je veilig en geborgen voelen, gewaardeerd worden zoals je bent. Dat kan op veel verschillende manieren. SOVAK wil graag weten hoe jij het liefste woont.

Voor wie is wonen bij SOVAK?

SOVAK heeft een passende woning voor jou, ongeacht de begeleiding en zorg die je nodig hebt. Wil je graag je eigen appartement om (te leren) zelfstandig te zijn? Voor jou heeft SOVAK studio’s en appartementen, met je eigen voordeur, je eigen douche en je eigen inrichting. Zoek je een huiselijke omgeving waarin je geholpen wordt met persoonlijke verzorging? Dan is een aangepaste woning waar je samen met anderen woont iets voor jou. Bekijk onze flyers.

Ook voor bijzondere woonzorgvragen heeft SOVAK woningen. Daarmee kunnen we zo goed mogelijk aansluiten bij wat je nodig hebt. We hebben bijvoorbeeld woningen waar heel veel aandacht is voor mensen met autisme. We hebben woningen speciaal voor mensen met zowel lichamelijke als verstandelijke beperkingen. En woningen waar de begeleiders heel goed weten wat je nodig hebt als je een ernstige verstandelijke beperking hebt.

De meeste woningen zijn voor mensen van alle leeftijden en voor zowel mannen als vrouwen. Als je nog geen 20 bent, hebben we voor jou enkele speciale woningen, waar je samen met andere kinderen of jongeren woont. De komende jaren blijft SOVAK ook nieuwe woningen bouwen.

Om bij SOVAK te kunnen wonen heb je een indicatie van het zorgkantoor of een beschikking beschermd wonen van de gemeente nodig. Wil je weten wat dit is en hoe je een aanvraag doet? Neem dan contact op met onze afdeling Cliëntservice. Onze medewerkers leggen het je graag uit.

Interesse in wonen bij SOVAK?

  • Jouw woonzorgwensen staan centraal
  • Je kunt jezelf zijn bij ons
  • Jouw appartement, jouw kamer, jouw sfeer: jij bepaalt
  • Jouw familie en vrienden zijn altijd welkom
  • Wonen met zorg en begeleiding op maat
  • Veel verschillende soorten woningen

Waarom wonen bij SOVAK?

SOVAK heeft 60 woningen in verschillende plaatsen voor mensen met een verstandelijke beperking. De woningen zijn allemaal verschillend. Want ieder mens is anders en heeft andere woonwensen. Daar houden we rekening mee, jouw wensen en zorgvragen staan voorop. We willen weten wat je belangrijk vindt en wat je nodig hebt. Wat moet jouw huis je bieden? Wij gaan met jouw vragen en wensen aan de slag. Waar je bij ons ook woont, je familie en vrienden zijn welkom. Je kunt bij SOVAK fijn wonen en leven.

Wonen bij SOVAK in 5 stappen

1. Meld je aan
Je kunt ons bellen of mailen. We maken dan een afspraak met je.

2. Kennis maken en wensen bespreken
We willen jou leren kennen. Wat vind je belangrijk in je leven? We bespreken met jou welk huis bij je past.

3. Overbrugging
Misschien is de woning die je wilt nog niet vrij. Je komt op een wachtlijst. We denken mee hoe we je in de tussentijd kunnen ondersteunen.

4. Verhuizen
Het is zover! Als je gaat verhuizen, krijg je een persoonlijk begeleider. Samen maken jullie afspraken over de ondersteuning.

5. Fijn wonen
Als je bij SOVAK woont in een van onze begeleid wonen locaties in Breda, Terheijden en Etten-Leur, vragen we regelmatig of je je fijn voelt. En of er misschien iets beter kan.

Altijd in de buurt

Waar kun je ons vinden?

Altijd in de buurt

meer dan 56 SOVAK locaties

Een cliënt vertelt

Verhalen van onze cliënten

Kees verveelt zich nooit!

Kees woont op de Beatrijsweg in Klundert. Hij is 71 jaar en hij is met pensioen. Hij is gek op dieren. Hij zorgt goed voor zijn papagaai Koko en voor de kippen in de tuin. In het hertenparkje in de buurt gaat hij vaak de dieren voeren. 

Kees is geboren in Klundert. Hij tekent graag de mooie plekjes in Klundert na in zijn tekenboek. Als er iets verandert in Klundert, dan weet Kees dat meteen. Dat ziet hij allemaal tijdens zijn wandelingen.

Ik voel me hier heel erg thuis

“Ik woon in een fijne woning in Terheijden. We hebben een tuin en mijn appartement is gezellig ingericht. Eigenlijk wilde ik eerst in Breda gaan wonen. Maar hier heb ik een zwembad en een activiteitencentrum vlakbij. En dat is voor mij heel belangrijk. Mijn persoonlijke begeleider kan ik altijd vragen stellen. En mijn familie komt regelmatig op de koffie. Ja, ik voel me hier heel erg thuis."

Superblij zijn de bewoners van Vinkenbroek 62

Zij gebruiken namelijk een IPad én een Wii spelcomputer. Bowlen is een populair spel. Dominique, Leander, Roy en Maartje weten goed wat de bedoeling is. Gijs en Maksym doen af en toe mee met hulp van begeleiding. Maar vinden het ook heel erg leuk om naar de anderen te kijken. Dominique start alles op en daar gaan ze dan. Om de beurt word de stick doorgegeven en leven met elkaar mee door hard te juichen als ze bijvoorbeeld strike gooien.

Bewoner van het eerste uur

In augustus 1972 kwam Nab als 24-jarige op het Siereveld wonen. Hij laat het originele krantenknipsel over de officiële opening van het Siereveld zien. "Ik had helemaal geen spullen, alleen een koffertje met wat kleren. We woonden daar met ongeveer 12 bewoners en we hadden allemaal een eigen kamertje. Elk weekend ging ik met de bus naar mijn ouders. De begeleiders waren vroeger best streng. We moesten ons allemaal aan dezelfde regels en afspraken houden. Dat is nu gelukkig heel anders."

“Het is mijn leven, dus ik maak zelf mijn keuzes”

Tot een aantal jaar geleden kon Jeannette zelfstandig samenwonen met haar echtgenoot Erik-Jan, dankzij de intensieve begeleiding van haar moeder. Pas toen haar moeder overleed, werd duidelijk hoeveel ze eigenlijk voor haar dochter en schoonzoon deed. Inmiddels wonen Jeannette en Erik-Jan allebei bij SOVAK in Wijk en Aalburg – Jeannette in Markt 60, Erik-Jan in Markt 2 – en krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben. 

“Mijn hond gaat mij nog gelukkiger maken!”

Sinds twee jaar woont Anne-Rina bij SOVAK in Wijk en Aalburg, aan de Markt 60. Vier dagen per week werkt ze bij Vlechtwerk in Werkendam. Ze heeft een lichte verstandelijke beperking en een visuele beperking; ze ziet zo’n 10%. Sinds kort heeft ze een bijzondere huisgenoot: een blindengeleidenhond.

Samen zorgen we voor een veilige basis

“Sinds Vaashna is verhuisd naar Ganzenpad 4 is er echt een stijgende lijn te zien. Ze is vaak vrolijk en voelt zich veilig. Ik ben daar zo blij mee,” zegt Aruna, schoonzus en wettelijk vertegenwoordiger van Vaashna.

Het was even wennen, maar dit is mijn plek!

In maart 2019 verhuisden de eerste bewoners naar de nieuwe locatie van SOVAK aan de Havermansstraat in Breda. De appartementen en studio’s zijn bestemd voor jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking die toe zijn aan de volgende stap richting zelfstandigheid. Ricardo (23) is één van de eerste bewoners van de Havermansstraat. Hij heeft zijn appartement op de tweede verdieping en voelt zich thuis. Ricardo: “Het was even wennen maar dit is mijn plek.”

Meer informatie over wonen

Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Laat het ons weten!