Vaashna
“Sinds Vaashna is verhuisd naar Ganzenpad 4 is er echt een stijgende lijn te zien. Ze is vaak vrolijk en voelt zich veilig. Ik ben daar zo blij mee,” zegt Aruna, schoonzus en wettelijk vertegenwoordiger van Vaashna.
Moeilijk verstaanbaar gedrag
Een aantal jaren geleden kwam Vaashna bij SOVAK wonen. Aruna: “Dat was een lastige tijd. Vaashna was thuis het middelpunt van het gezin en dat was op de woongroep niet meer het geval. De overgang was groot en ze vertoonde moeilijk verstaanbaar gedrag waarbij agressie kwam kijken. Vaashna leefde apart van haar huisgenoten in een kamertje omdat het samen niet meer ging. “Dat was schrijnend om te zien, zegt schoonzus Aruna, Vaashna was niet gelukkig en haar huisgenoten en begeleiders hadden vaak een gevoel van onveiligheid.” Vanwege het probleemgedrag werd meerzorg aangevraagd. De begeleiding en ondersteuning moest anders en intensiever.
Extra intensieve begeleiding
Op het Ganzenpad in Terheijden werd een bestaande woning volledig gerenoveerd en ingericht speciaal voor cliënten met een extra intensieve begeleidingsvraag. Daar verhuisde Vaashna in januari 2019 naartoe. De begeleiders van deze nieuwe locatie krijgen intensieve trainingen en moeten gemotiveerd zijn om cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag te begeleiden.
Persoonlijk begeleider Thijs: “We hebben goed gekeken naar wat Vaashna nodig heeft. Hoe voelt ze zich, wat is ze van huis uit gewend en wat is haar achtergrond. Samen met de familie bespreken we steeds hoe het gaat en wat we bij moeten stellen.” Aruna: “Het is heel fijn dat wij als familie goed contact hebben met de begeleiders over de zorg van Vaashna. Alles is bespreekbaar, het maakt niet uit op welk vlak. Het voelt goed dat we samen alles doen in het belang van Vaashna en we hebben vertrouwen in elkaar. We bieden Vaashna samen een stevige basis.”
Surinaamse roots
Vaashna hecht waarde aan haar Surinaamse afkomst. Ze geniet van Surinaams eten; Pom is haar favoriete gerecht. Af en toe gaat ze samen met een begeleider naar de toko om boodschappen te doen om een lekkere Surinaamse maaltijd te maken. Aruna: “Goed om te zien dat er rekening wordt gehouden met Vaashna’s achtergrond. Op eerste kerstdag heb ik samen met mijn gezin bij Vaashna op het Ganzenpad gegeten. Al haar huisgenoten waren naar hun ouders. En wij hebben op deze manier samen een gezellige kerst gevierd met een uitgebreide Surinaamse maaltijd. Fijn dat het kon.
Boos zijn mag
Thijs: “De extra intensieve begeleiding werkt heel goed bij Vaashna. Ze is gelukkig en dat straalt ze uit. Natuurlijk heeft Vaashna nog steeds haar buien. Ze wordt dan naar haar kamer gebracht waar ze haar boosheid mag uiten. We gaan dan eens goed na wat wij als begeleiders aan signalen gemist hebben.”
Aruna: “Ze krijgt dan geen straf maar ze merkt dat ze boos mag zijn en dat ze haar boosheid een plaats mag geven.” Over het algemeen gaat het goed met Vaashna. Ze voelt zich veilig met altijd een gesloten netwerk van bekende begeleiders en familie om zich heen. Ook de dagbesteding op de Vlindertuin geeft haar veiligheid en voorspelbaarheid. Aan de hand van verwijzers (zoals pictogrammen, foto’s en voorwerpen die verwijzen naar een situatie) weet Vaashna waar ze aan toe is. Ze heeft, binnen de mogelijkheden, een grote mate van eigen regie. Ze heeft bewegingsvrijheid in huis en tuin en bepaalt zelf of ze op haar kamer wilt zijn of bij haar huisgenoten in de kamer. Als ze zin heeft, helpt ze een handje met koken en ze kiest de activiteiten uit haar eigen kast. Soms zoekt ze gezelschap bij haar huisgenoten.
Thijs : “Op de extra intensieve begeleidingsgroep helpen wij cliënten om het vertrouwen in zichzelf en de ander te herstellen. De cliënt is wie zij is en vandaaruit vertrekken we iedere dag opnieuw. Het doel is herstel van het gewone leven. Dat doen we door behandeling van een multidisciplinair team en door intensieve begeleiding in een veilige omgeving. Daarbij zoek je steeds de balans tussen wat iemand fijn vindt, wat zij nodig heeft en wat zij zelf kan.