Trainen doe je samen:

de klim van de Mont Ventoux deel 1

Deelnemers en buddy’s verleggen ook dit jaar weer hun grenzen, want SOVAK beklimt in juni 2023 de Mont Ventoux per fiets! Een inspirerende klim die laat zien dat iedereen, ongeacht de beperkingen, in staat is om dromen na te jagen en buitengewone prestaties te leveren. Ruim 5 maanden zijn ze keihard aan het oefenen om dit ambitieuze doel te bereiken. We gaan In gesprek met Jannes en Petra over het trainen voor de Mont Ventoux klim en gaan de diepte in. Of eigenlijk: de hoogte in!

Een doel waar je je leven lang op terug kunt vallen

Dit is voor Petra de derde keer dat ze meedoet, maar voor Jannes is het de eerste keer. Jannes vertelt dat hij aan dit prachtige avontuur meedoet om hij nog nooit in het buitenland is geweest en graag een keer zo’n mooie reis maakt. Hij vindt fietsen erg leuk. Petra doet mee omdat ze houdt van een uitdaging, maar ook omdat ze gelooft dat een mens veel meer kan dan hij denkt. “We stellen met elkaar een doel en dit behalen we ook samen. We geven de mensen die meedoen een succesverhaal waar ze hun leven lang op terug kunnen vallen.” En dat gebeurt ook echt! De deelnemers zijn vaak opener en zelfverzekerder na de klim.

Petra vertelt dat de meesten het toch spannend vinden of ze het gaan halen, maar gelukkig kunnen ze altijd terugvallen op elkaar en op de buddy’s. “We oefenen veel en we zorgen echt dat iedereen bovenkomt. En als ze dan boven zijn, dan zie je hoe bevrijdend dit voor ze is en hoe blij iedereen is dat dit ambitieuze, maar prachtige doel bereikt is.”

Uitdagingen worden overwonnen

Jannes geeft aan dat hij hoogtevrees heeft en dat het beklimmen van de berg hem helpt om deze angst te overwinnen. “Ik doe dit voor een goed doel, voor mezelf. Als ik bovenaan die berg sta, dan ben ik echt heel blij dat ik het gedaan heb.” zegt hij vol trots. Petra ziet deze uitdaging als een kans om vriendschappen op te bouwen en een hechte groep te vormen. Het mentale aspect van de uitdaging is ook belangrijk. “We moedigen elkaar aan. Iedereen krijgt complimenten van elkaar.”

De fietsgroep is eigenlijk heel jong. Jannes is 19 en de jongste deelneemster is 16. Maar ze doen allemaal even goed mee en ze verleggen hun persoonlijke grenzen. Dat in combinatie met de gezellige meligheid van deze club!

Trainen doe je samen

Wil je een groot doel behalen, dan is oefenen enorm belangrijk. Het trainen voor de Mont Ventoux begint al in december in een zaal. Langzaamaan voeren ze het aantal trainingen en kilometers op. Ze trainen nu drie keer per week buiten, waarvan één keer een lange afstandstraining. Zo hebben ze afgelopen weekend 85 kilometer gefietst. Ook hebben ze drie extra trainingen: één in de Veluwe en twee in Limburg. Daar kunnen ze wennen aan het klimmen en schakelen op de heuvels. Dit bereidt de groep voor op de uiteindelijke beklimming van 27 kilometer.

Volledige toewijding van deelnemers en buddy’s

De deelnemers zijn ontzettend fanatiek. Ze starten ’s ochtends om 10 uur, maar om half 10 krijgt Petra al telefoon: “Waar blijf je? Iedereen is er al!”. Jannes vertelt dat hij voorheen ook op dinsdag sportte, maar hij besloot zijn andere sportactiviteiten tijdelijk stop te zetten om zich volledig te kunnen richten op het volbrengen van de Mont Ventoux-uitdaging. Hij heeft zichzelf toegewijd om eerst deze mijlpaal te bereiken voordat hij weer aan andere sportactiviteiten deelneemt. Petra legt uit dat ze ervoor zorgt dat ze al flink traint voordat de officiële trainingen beginnen. Ze werkt hard aan haar conditie, omdat ze gelooft dat het belangrijk is om goed voorbereid te zijn. Ze zet zichzelf volledig in en traint intensief om haar doelen te bereiken.

Bijzondere verhalen

Vrijetijdsbesteding kan lastig zijn voor de deelnemers, geeft Petra aan. Daarom is het fijn dat ze met dit project al drie avonden in de week bezig zijn in de trainingen. En ze hebben altijd een verhaal als ze terugkomen! “Je komt van alles tegen. Zoals een fietser die afgeleid was door het eten van een banaan en bijna tegen ons aanreed. Hij staat nu bekend als ‘de bananenman’.” Jannes vult aan: “En die boot gisteren. Die voer net zo hard als wij. Dat was mooi om te zien.” Petra vertelt wanneer ze een bordje zien met ‘u rijdt hier 30’, dat het altijd de kunst is om zó hard te rijden dat er staat: ‘u rijdt te hard’. En dat lukt dan ook!

Het verleggen van grenzen

Het verleggen van grenzen is een constante tijdens de trainingen. Petra noemt het voorbeeld van een deelnemer die altijd fietste met trapondersteuning. Gisteren reed hij zelfs op een gewone damesfiets, omdat zijn fiets met trapondersteuning bij de garage was! En ook tijdens het klimmen, kwam hij gewoon boven. Iedereen moedigt elkaar aan en ze vinden manieren om elkaar af te leiden wanneer de vermoeidheid toeslaat. Het mentale aspect speelt een grote rol, vooral richting het einde van een training, maar ze laten zich niet ontmoedigen. Ze blijven doorgaan, ook als ze denken dat ze niet meer kunnen. Het is een proces van persoonlijke groei.

Een avontuur dat de horizon verbreedt

De trainingen bieden niet alleen fysieke uitdagingen, maar ook de mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken. Jannes heeft onlangs het verschil geleerd tussen een brug en een viaduct. En inmiddels kennen ze ook al de weg, wanneer ze bekende routes afleggen. Het is een avontuur waarin ze niet alleen beter leren fietsen, maar ook nieuwe ervaringen opdoen en hun horizon verbreden. En dat begint al bij het oefenen!

Lees meer over dit prachtige project. 

Heb je nog vragen?

Of wil je meer weten over onze zorg?

Bel met ons: 088 35 20 100