Samen naar de top:

de klim van de Mont Ventoux deel 2

SOVAK beklimt in juni 2023 de Mont Ventoux per fiets! In ons eerdere artikel over de inspirerende klim van de Mont Ventoux hebben we al een inkijkje gegeven in de voorbereidingen en het gevoel van saamhorigheid. Nu naderen we het moment van de waarheid, waarop de deelnemers en buddy’s zich zullen meten met deze uitdagende berg. Maar voor onze fietsgroep gaat het om zoveel meer dan alleen het bereiken van de top. Het is een reis vol verbondenheid, persoonlijke groei en onvergetelijke momenten. Jannes, deelnemer, en Petra, buddy en organisator, nemen ons mee in deze hechte groep en de onvergetelijke reis die ze te wachten staat.

Het gevoel van een hechte familie

Onze fietsgroep traint iedere week voor de klim van de Mont Ventoux en ze worden enorm gesteund. Door elkaar, maar ook daarbuiten. Zo worden ze vaak uitgezwaaid door de jeugdgroep. Het geeft een gevoel van een hechte familie. Ze delen hun eten met elkaar, maar ook de nodige tegenslagen. Zo was Jannes laatst gevallen tijdens een training. “Iedereen stond klaar om me te helpen. Ze troosten me echt. Daar ben ik blij mee, hoor!” zegt hij. Petra vult aan: “Iedereen is trots dat ze meedoen. Je doet het echt met z’n allen.”

Er rijden ook elk jaar weer sponsoren mee tijdens een training. Dat zijn onder andere echte wielrenners, die vinden het heel leuk om mee te rijden en tussendoor met de deelnemers te kletsen. Het is elke keer weer een hele speciale tocht. “We krijgen altijd zulke leuke verhalen terug. Iedereen heeft het zo gezellig. Wij zelf ook.” vertelt Petra.

Een prachtige reis

De beklimming van de Mont Ventoux zit niet alleen vol uitdagingen, maar het is ook een prachtige reis. Jannes heeft er enorm veel zin in, en Petra ook! Ze doen alles samen. Ze reizen met de bus en op de eerste dag rusten ze uit. De tweede dag zijn ze vrij en gaan ze samen Avignon in. ’s Avonds mogen de deelnemers hun naam en handtekening op een bord zetten, net zoals dat in de grote wielerrondes gebeurt, en worden ze toegesproken. De derde dag is het zover: de beklimming van de Mont Ventoux.

Op je eigen tempo naar de top

De deelnemers en buddy’s fietsen als groep en iedereen fietst op zijn eigen tempo. De een is na een goed uur klaar en de ander doet er 6 uur over. En dat is allemaal goed, het gaat erom dat je bovenkomt. Het is een hechte groep waarin iedereen elkaar steunt en trots is op elkaars prestaties. Onderweg krijgt de groep steun van mensen en ouders die drinken aangeven en boven wordt iedereen enthousiast opgevangen. En daarna is het feest! Dan is er een uitbundige sfeer en worden alle deelnemers persoonlijk toegesproken over de groei die ze hebben doorgemaakt. En de dag daarna is het tijd om welverdiend uit te rusten en dan kan er nog gezwommen worden. Ook daar heeft Jannes veel zin in, geeft hij aan.

Het einde komt in zicht

Nog een paar weken oefenen, en dan is het zover. “Het einde komt in zicht.” zegt Petra. “We gaan nog twee keer naar Limburg om de klimervaring te voelen. Onze laatste tocht is meer dan 80 kilometer met klim erbij.” Jannes zucht: “80?” “Ja, maar we gaan nog heel veel oefenen hoor Jannes.” glimlacht Petra. “Dat komt zeker goed!”

“Gewoon die berg op!”

Hoewel de beklimming van de Mont Ventoux zeker een uitdaging zal zijn, is het voor Jannes en Petra veel meer dan alleen het bereiken van de top. Het gaat om het overwinnen van angsten, het verleggen van grenzen en het creëren van waardevolle herinneringen met elkaar. Ze voelen zich trots op zichzelf en op elkaar, ongeacht het eindresultaat. De Mont Ventoux mag dan wel een fysieke berg zijn, maar het is vooral een symbool van wat mensen kunnen bereiken wanneer ze samenwerken en in zichzelf geloven.

“Gewoon die berg op!” zegt Jannes.

Lees meer over dit prachtige project.

Heb je nog vragen?

Of wil je meer weten over onze zorg?

Bel met ons: 088 35 20 100