Medewerker BSO

Na tien jaar werken op de BSO verveelt het nog steeds niet. Zo leuk om te zien hoe de kinderen zich door al die jaren ontwikkelen. Ik ken ze allemaal en dat is wederzijds.

Speelschool

Daar komen de kinderen vol enthousiasme aan gerend. Welkom allemaal. Even rustig spelen aan de tafel en vertellen over de dag. Dan leg ik uit wat we gaan doen met behulp van het pictobord. Een picto is een plaatje van een activiteit. Gaan we buiten spelen? En wat eten we vanavond? Kinderen zijn vaak zo enthousiast. Daar word je zelf ook blij van.

‘Kom je ons dansje bekijken?’
Het is droog, dus we gaan naar buiten. Veel kinderen vinden dat het allerleukste. Fietsen, skelteren, voetballen, bellen blazen, noem maar op. Als we weer binnen zijn, maken we afspraken over wat iedereen gaat doen. Sommige kinderen vinden het fijn om even alleen te spelen. Anderen willen graag samen in de ballenbak of dansen. “Juf, kom je even kijken als we ons dansje geoefend hebben?” “Tuurlijk!” Dan dek ik samen met een goed hulpje de tafel. Plassen, handen wassen en aan tafel. De kinderen eten goed en ondertussen kletsen we over van alles; over school, over thuis, over vriendjes en vriendinnetjes. Toet ze! Wat moeten ze altijd lachen als de juffen dit zeggen. Na het toetje maken we weer afspraakjes. Even de dag rustig afsluiten met een spelletje op de tablet of even DVD kijken. En dan is het tijd om naar huis te gaan.

‘Nog belangrijker is wat ze soms niet zien’
Ouders zien dat we allerlei leuke dingen doen met de kinderen en dat we lief voor ze zijn. Maar nog belangrijker is eigenlijk wat ze soms niet zien. We proberen een vertrouwensband op te bouwen, ze te stimuleren in hun ontwikkeling en ze praktisch en sociaal vaardig te maken. Daar heb je goede, pedagogische vaardigheden, geduld en inzicht voor nodig. Belangrijk is dat je de kinderen met wie je werkt goed aanvoelt. Ieder kind heeft zijn eigen beperking maar nog belangrijker zijn eigen mogelijkheden. 

‘Sommigen noemen het de speelschool’
Na tien jaar werken op de BSO verveelt het nog steeds niet. Zo leuk om te zien hoe de kinderen zich door al die jaren ontwikkelen. Ik ken ze allemaal en dat is wederzijds. Sommige kinderen komen hier al net zo lang als ik hier werk. Zestig kinderen in zorg betekent een hoop zorgplannen en organisatie rondom vervoer, maaltijden en flexibele planning rondom vakantieopvang. Maar vooral veel blije snoetjes en fijne contacten met ouders en leerkrachten. Juist die combinatie van administratieve taken en de opvang aan de kinderen maakt mijn werk zo leuk en afwisselend. En weet je wat het allerleukste is, ik durf met trots te zeggen dat alle zestig kinderen met plezier naar de opvang komen! Sommigen noemen het de speelschool.

Voor wie is buitenschoolse opvang?
SOVAK biedt buitenschoolse opvang aan leerlingen uit het speciaal onderwijs. Er zijn verschillende groepen die zijn ingedeeld naar leeftijd en begeleidingsbehoeften. Wil je weten wat SOVAK voor jou kan betekenen? Of vind je het fijn om samen met je kind een keer komen kijken? Dan mag je ons altijd bellen. Onze cliëntadviseurs denken graag met je mee.

Bel met ons: 088 35 20 100