Thema-avond Cliëntenraad over GELUK

Wat is geluk? Wat maakt de cliënt gelukkig?

In januari vond de eerste thema-avond van de Cliëntenraad plaats. Het onderwerp van deze avond was GELUK. Wat is geluk? Wat maakt de cliënt gelukkig? Wanneer heb je een goed leven als cliënt bij SOVAK en hoe ziet dat er dan uit voor jou? Onder leiding van manager zorg Lonneke Hobbelen hebben leden van de Cliëntenraad, Meedenkers, de Raad van Bestuur en een aantal managers met elkaar gebrainstormd over deze onderwerpen.

Ook hebben we geprobeerd antwoord te vinden op de volgende vragen:

  • Wanneer ben je binnen SOVAK gelukkig? En wat ziet een ander daarvan?

  • Wanneer heb je een bijdrage geleverd aan het geluk van iemand anders (binnen SOVAK)? En wat deed je toen?

  • Welke (snelle) acties kunnen we bij SOVAK inzetten om cliënten en verwanten gelukkig(er) te maken?

Het leverde mooie en verrassende antwoorden op. Een kleine greep uit de reacties: ik ben gelukkig als ik mijn werk kan doen en lekker kan koken, vrijheid, blijheid, zelfstandigheid. Ik ben gelukkig als ik met een lach op mijn gezicht naar huis ga na een drukke werkdag. En wij zijn gelukkig als onze zoon gebaren maakt, als we met warmte over hem kunnen vertellen. Ook een aantal goede snelle acties kwamen naar voren bijvoorbeeld kleine geluksmomentjes zien en creëren, goed blijven communiceren ook met directe familie, vaste gezichten op de woning als de cliënten er ook zijn.

Bestuurder Joost Meijs vond het een leuke avond met een hele waardevolle opbrengst. Sowieso goed om elkaar beter te leren kennen en dus beter te begrijpen. Hij vertaalt de avond ook naar de missie en kernwaarden van SOVAK. Wij dragen bij aan een gelijkwaardige wereld, door mensen met een verstandelijke beperking betekenisvol mee te laten doen en bij te dragen aan het plezier en geluk in hun leven. Geluk voor de cliënten, medewerkers en vrijwilligers is een optelsom van: we werken samen, met hart en ziel en zijn daarbij ondernemend, vanuit ons vakmanschap. 

Al met al mooie uitkomsten van een warme en waardevolle avond.

Vervolg
Als Cliëntenraad willen we het niet bij deze ene thema-avond houden. Er komt een ludiek vervolg waar iedereen aan deel kan nemen. Voor alle locaties en afdelingen van SOVAK hebben we een theezakje gemaakt met daarop de tekst: Wie maak jij vandaag gelukkig? Deze zakjes zijn uitgedeeld op de Dag van het Geluk op maandag 20 maart.

Heb je nog vragen?

Of wil je meer weten over onze zorg?

Bel met ons: 088 35 20 100