Interview met Marianne Straks (nieuwe voorzitter Raad van Toezicht)

Marianne Straks is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht. Zij volgt Patrick de Rooij op die per 1 mei het voorzitterschap heeft overgedragen aan Marianne. Tijd voor een interview!

Hoe ben je bij SOVAK terechtgekomen?

“Ik ben bij SOVAK gekomen via mijn eigen netwerk, een oud-collega heeft me opgebeld dat er een vacature bij SOVAK was. Ik had weleens van SOVAK gehoord, maar wist er nog niet zoveel vanaf. Toen ben ik in gesprek gegaan en heb ik gesolliciteerd en nu ben ik hier!”

En heb je al ervaring in de gehandicaptenzorg?

“Jazeker, op verschillende manieren. Ik heb er op persoonlijk vlak ervaring mee omdat er lange tijd een familielid met een verstandelijke beperking bij mij heeft gewoond. Maar ik heb ook werkervaring in de gehandicaptenzorg. Ik ben directeur vastgoed geweest bij zorgorganisatie Cordaan. Bij deze organisatie heb ik veel locaties gerealiseerd voor mensen met een beperking. Ook heb ik 7.5 jaar in de Raad van Toezicht gezeten van de Twentse zorgorganisatie Aveleijn. De brancheorganisatie ken ik dus goed!”

Wat heb je verder voor werkervaring?

“In het dagelijks leven ben ik bestuurder bij woningcorporatie WoonInvest. Ik heb vroeger in de corporatie sector gewerkt en daarna weer 20 jaar in de zorg. De zorg blijft voor mij heel dierbaar, het blijft mijn sector omdat het zo vertrouwd is. Ik kom namelijk echt uit een zorgfamilie; mijn vader als arts, en mijn zusje als verpleegkundige. Ik heb ook het langst van mijn loopbaan in de zorg gewerkt. Het is een prachtige sector met zoveel betekenis.”

Wat is je indruk van SOVAK?

“SOVAK is een organisatie waar het hart op de goede plek zit. Ik heb helaas nog niet zoveel rond kunnen kijken als dat ik had gewild door de coronacrisis. Ik had graag alle locaties gezien, met iedereen kennis gemaakt. Veel is digitaal gegaan, fijn dat het kan, maar ik wil het wanneer het weer kan zo snel mogelijk weer inhalen. Het voelt als een warme organisatie, iedereen is erg aardig en hartelijk. Deze warmte merkte ik ook bij de bewoners. Bij de twee locaties die ik nog maar heb kunnen zien was dit het geval. Verder heb ik de nodige stukken over de organisatie gelezen en hier kwam de toewijding van de medewerkers echt naar voren.”

Wat zijn jouw aandachtspunten voor SOVAK?

“Blijven doorwerken aan de professionele kant van de begeleiding, en blijf hier druk mee bezig. Ik snap dat het nooit af kan zijn, de samenleving om ons heen is ook nooit klaar. Koester de basis, heb zelfvertrouwen en blijf kijken wat professioneler kan. En leer van jezelf, word een lerende organisatie. Het hoeft morgen niet af te zijn!

“Verder heb ik bewondering voor alle betrokkenen van SOVAK hoe ze zich hebben ingezet tijdens de Coronacrisis. Het is een moeilijke tijd waarbij een kwetsbare doelgroep zijn of haar familie en kennissen moet missen. Het duurt al zo lang, knap dat het zo goed wordt volgehouden. De gehandicaptenzorg is een sector die meer media-aandacht en vooral bewondering verdient!”

Heb je nog vragen?

Of wil je meer weten over onze zorg?