“Mijn hond gaat mij nog gelukkiger maken!”

Anne-Rina is slechtziend

Sinds twee jaar woont Anne-Rina bij SOVAK in Wijk en Aalburg, aan de Markt 60. Vier dagen per week werkt ze bij Vlechtwerk in Werkendam. Ze heeft een lichte verstandelijke beperking en een visuele beperking; ze ziet zo’n 10%. Binnenkort krijgt ze een bijzondere nieuwe huisgenoot: een blindengeleidenhond.

Op Markt 60 zijn weinig huisdieren. "Alleen als ik er zelf goed voor kan zorgen, kan ik een huisdier hebben. Maar dat kan ik heel goed, hoor!” vertelt Anne-Rina. “De hond komt eerst een paar keer hier om te wennen. En we gaan samen de routes in de dorp lopen, zodat hij daaraan gewend raakt. Ook bij Vlechtwerk gaan we langzaam aan wennen.”

Klanten helpen

Vlechtwerk in Werkendam is een dagbestedingslocatie van SOVAK waar diverse werkzaamheden zijn bij een kinderopvang, een bibliotheek en een gymzaal. Anne-Rina werkt in de bibliotheek en vindt haar werk erg fijn. “In de bibliotheek help ik de klanten en neem ik boeken in. Ik zet ze ook terug in de kasten. Daarvoor gebruik ik een handloep. Op woensdag en vrijdag komen de kinderen van de basisschool naar de schoolbibliotheek om boeken terug te brengen en nieuwe boeken te halen. Dat doen ze in groepjes van vier kinderen, zodat ik het overzicht kan houden. Dat hebben we samen met mijn begeleider van SOVAK en de school zo bedacht. Ik ben ook twee dagen per week in de keuken bezig met bijvoorbeeld appeltaart bakken. Dat vind ik heel erg leuk om te doen.”

Snel problemen oplossen

De medewerkers van SOVAK die Anne-Rina begeleiden bij Markt 60 en Vlechtwerk hebben nauw contact met elkaar, met Anne-Rina en met haar moeder. Woongebeleider Inge vertelt dat dat heel belangrijk is. “Zo weten we altijd van elkaar wat er speelt. Want als er thuis iets aan de hand is, heeft dat vaak ook effect op het werk. Anne-Rina vindt het niet altijd fijn als er op het werk veel over thuis wordt gepraat, en andersom. Doordat wij en de begeleiders van Vlechtwerk dat weten, kunnen we dat samen oplossen.”

Zelfstandig en vindingrijk

Anne-Rina is heel zelfstandig en vindingrijk. “Ik lees altijd zelf de rapportages die mijn persoonlijk begeleider over mij schrijft. Als ik dan iets niet snap, vraag ik wat het betekent. En toen boodschappen doen een tijdje geleden moeilijk was vanwege corona heb ik zelf de Jumbo hier op het plein gebeld of ik langs mocht komen met mijn boodschappenlijstje. Dat briefje gaf ik af bij de klantenservice en zij haalden mijn boodschappen uit de winkel.”

Gelukkig

Anne-Rina gaat er best vaak zelf op uit om te winkelen of om op bezoek te gaan. “Ik heb het hier in mijn appartement goed naar mijn zin, hoor! Maar ik denk dat mijn hond me straks nog gelukkiger gaat maken.”

Ook hier wonen?

Meld je aan!

Om voor begeleid wonen bij SOVAK in aanmerking te komen, is een geldige indicatie of beschikking nodig. Samen met het adviesteam wordt bepaald wat voor jou een goede plaats zou zijn voor begeleid wonen. Wil je meer weten of wil je je meteen aanmelden? Neem dan contact op met afdeling Cliëntservice en ontdek jouw mogelijkheden! 

Bel met ons: 088 35 20 100