“Het is mijn leven, dus ik maak zelf mijn keuzes”

Interview met Jeannette

Tot een aantal jaar geleden kon Jeannette zelfstandig samenwonen met haar echtgenoot Erik-Jan, dankzij de intensieve begeleiding van haar moeder. Pas toen haar moeder overleed, werd duidelijk hoeveel ze eigenlijk voor haar dochter en schoonzoon deed. Inmiddels wonen Jeannette en Erik-Jan allebei bij SOVAK in Wijk en Aalburg – Jeannette in Markt 60, Erik-Jan in Markt 2 – en krijgen ze de begeleiding die ze nodig hebben. 

Jeannette en Erik-Jan zien elkaar vier keer per week. “Op dinsdagavond en vrijdagavond, zaterdag en zondag zijn we samen. Op vrijdag blijf ik bij hem logeren, dus dan zijn we tot zaterdagochtend bij elkaar. Maar we facetimen natuurlijk wel elke dag, voordat we gaan slapen. Dan bespreken we ook ons dagboekje en sluiten we samen de dag afmet een passende Bijbeltekst. Het geloof is voor ons namelijk heel belangrijk.”

Kinderen

Vlechtwerk in Werkendam is een dagbestedingslocatie van SOVAK waar diverse werkzaamheden zijn bij een kinderopvang, een bibliotheek en een gymzaal. Jeannette is dol op kinderen en drie dagen in de week helpt ze bij de kinderopvang van Vlechtwerk. Ze snijdt fruit voor de kinderen en helpt de gymzaal klaar te maken voor de gymles. Op maandag werkt ze bij een gastouder. “Daar help ik met aardappels schillen, de was, verhaaltjes voorlezen aan de kinderen, van alles eigenlijk. Overdag zijn er vier kleine kinderen en na schooltijd zijn er zes, naast de eigen kinderen en pleegkinderen van de gastouder. Dat is druk, maar wel heel leuk.”

Hobby’s

Regelmaat en structuur zijn voor Jeannette heel belangrijk. Als er teveel van haar gevraagd wordt, kan ze boze buien krijgen. Daarom heeft ze samen met haar persoonlijk begeleider van SOVAK een strak weekschema, waarin niet alleen haar werk staat, maar bijvoorbeeld ook wanneer ze tijd heeft voor haar hobby’s. “Ik heb heel veel hobby’s, maar Diamond Painting vind ik het leukste. Ik hou ook van wandelen, fietsen en zwemmen. En op maandagavond heb ik Bijbelstudie met Anton. Mijn vrijwilliger Dilia, een vrijwilligster bij SOVAK die eigenlijk ook wel een vriendin van mij geworden is. Soms gaan we ook samen naar de bakker voor een kopje koffie met taart. Ik vind dat heel gezellig.”

Eigen keuzes

“Natuurlijk vind ik het wel jammer dat alles niet meer zo gaat als toen mijn moeder nog leefde en dat ik niet meer met Erik-Jan kan samenwonen. Maar ik weet wel dat het beter is, vanwege mijn boze buien en zo. Mijn zussen, mijn persoonlijk begeleider, mijn jobcoach en mijn werkbegeleider van SOVAK zorgen ervoor dat ik mijn leven kan leven zoals ik wil en mijn eigen keuzes kan maken. Dat vind ik erg fijn.”

Ook hier wonen?

Meld je aan!

Om voor begeleid wonen bij SOVAK in aanmerking te komen, is een geldige indicatie of beschikking nodig. Samen met het adviesteam wordt bepaald wat voor jou een goede plaats zou zijn voor begeleid wonen. Wil je meer weten of wil je je meteen aanmelden? Neem dan contact op met afdeling Cliëntservice en ontdek jouw mogelijkheden! 

Bel met ons: 088 35 20 100