Het effect van snoezelen

Stel... je bent gespannen omdat er teveel om je heen gebeurt. Dat komt nogal eens voor bij de bewoners van Zeggelaan 116. Het team heeft een oplossing gevonden om die spanning af te bouwen.

Op Zeggelaan 116 in Terheijden wonen 8 mannen en vrouwen met een matig tot ernstig verstandelijke beperking en een vorm van autisme. Zij hebben behoefte aan ondersteuning in het structureren van de dag. Ook gedrags- en hechtingsproblematiek komen voor als gevolg van een stoornis in het autismespectrum en/of andere aanverwante stoornissen. Cliënten bezoeken overdag het activiteitencentrum of krijgen activiteiten aangeboden op de woning.

Als je autisme hebt kan de wereld vreemd zijn. Het lijkt alsof deze in aparte stukken uiteen valt, stukken die niets met elkaar te maken hebben. Wat andere mensen doen en wat ze zeggen kan soms onbegrijpelijk zijn. Dat maakt dat bewoners zich onveilig voelen en regels en vaste gewoontes nodig hebben om zich wél veilig te voelen. Begeleiders proberen naar de wereld te kijken zoals bewoners dat ook doen. Zij onderzoeken wat onrust en chaos geeft en hoe zij kunnen helpen om daar rust in te krijgen.

Prikkels en afleiding

Dat kan volgens begeleider Rebecca op verschillende manieren: "De woning is prikkelarm ingericht. Dat betekent dat er geen 'overbodige' meubels of sfeerdingetjes in de huiskamer zijn. Want dat kan voor te veel prikkels zorgen en het gedrag van bewoners ongunstig beïnvloeden.

Als bewoners gespannen of onrustig zijn bieden we bijvoorbeeld afleiding door een wandeling te maken of een stuk te gaan fietsen. Lekker even in een warm bad liggen helpt ook om te ontspannen. Bewoners konden tot voor kort ook tot rust komen in de chill-kamer. Er stond een bank en je kon er luisteren naar rustige muziek of kijken naar een dvd met bijvoorbeeld beelden van een open haard. Maar het bleef altijd een saaie kamer waar je kon ontspannen en alleen kon zijn."

Snoezelen

Rebecca: "Met het team zijn we op zoek gegaan naar een sfeervol alternatief met meer mogelijkheden dan het chill-kamertje.

Onze bewoners hadden al ervaringen met snoezelen in de snoezelruimten van SOVAK en dat had een positieve invloed op spanning en onrust. We bedachten dat het fijn zou zijn als we een snoezelruimte zouden hebben die altijd beschikbaar is. Op de woning dus. En daar hebben we werk van gemaakt. Eerst hebben we met het team een cursus gevolgd waarin we leerden hoe je snoezelen effectief in kunt zetten voor onze bewoners."

Sfeervol ontspannen

De prachtige snoezelruimte met muziek, licht- en geureffecten, vloeistofbuizen, een diaprojector, voelborden en een waterbed is het resultaat. Bewoners die gespannen zijn of even niet lekker in hun vel zitten kunnen relaxen in de snoezelruimte. Meestal individueel, soms gaat een begeleider mee. De mogelijkheden en effecten in de snoezelruimte kunnen aangepast worden aan waar de cliënt op dat moment graag wil.

Rebecca: "We merken dat snoezelen goed werkt om gedrag gunstig te beïnvloeden. Preventief, om het gedrag als gevolg van teveel prikkels te beïnvloeden. Maar onze bewoners gaan ook lekker op het waterbed liggen om te relaxen of gewoon omdat snoezelen een fijne activiteit is."

Heb je nog vragen?

Of wil je meer weten over onze zorg?

Bel met ons: 088 35 20 100