SlimOnline doebox enthousiast ontvangen

Een zaal vol nieuwsgierige en leergierige cliënten en begeleiders ging aan de slag met de SlimOnline doebox.

De SlimOnline doebox is ontwikkeld voor mensen met een (licht) verstandelijke beperking en hun begeleiders om leuke en lastige onderwerpen over internet en social media bespreekbaar te maken. Op 11 december werd in MFC Gruijtplein de SlimOnline doebox gepresenteerd aan een enthousiast publiek.

De SlimOnline doebox

Het SlimOnlines spel werd fanatiek gespeeld. De opdrachten leverden behoorlijk wat discussies op. Over het posten van privéberichten op Facebook bijvoorbeeld:

"Ik deel alles op Facebook want alleen goede vrienden kunnen mijn berichten lezen." en "Ik zet geen persoonlijke berichten op Facebook, ik bel mijn vrienden op als ik iets te vertellen heb."
De opdrachtkaartjes van de Whatshappy praatkaart zetten de deelnemers aan het denken over gedrag op social media. Over liken, smiley's, pesten en roddelen. Wat doe je wel en wat niet. En wat kunnen de gevolgen zijn.
"Ik heb wel eens gehad dat iemand mijn whatsapp verkeerd begreep. We hadden bijna ruzie. Je moet best goed nadenken hoe je een bericht maakt. Of misschien toch met elkaar praten?"

In de SlimOnline kletspot zitten stellingen waarover je samen kunt praten. Wat doe je bijvoorbeeld als je via Whatsapp een bericht van de bank krijgt? Of vind jij het tijdens je vakantie nog leuk als je geen Wifi hebt? En nog veel meer interessante onderwerpen.

Wijkagent

Wijkagent Dayenne Sjardijn vertelde over de gevaren van social media. Denk aan cyberpesten en stalken. En over de mogelijke gevolgen van het posten van naaktfoto's (sexting) en chantage met seksueel getinte foto's (sextortion). Dat is strafbaar en je kunt aangifte doen bij de politie.

De wijkagent had een aantal kaartjes gemaakt om samen te praten over deze onderwerpen. 

Goede tool

Aan het einde van avond konden cliënten en begeleiders per woning een SlimOnline doebox meenemen om thuis te praten, te leren en te spelen.

Reacties op de SlimOnline-avond:

Marcel: "Ik heb veel geleerd. Het is goed om eens samen te praten over wat er gebeurt op social media"

Melissa: "Ik woon op de Waterbies maar ik ga samen met bewoners van het Koningsveld de spellen in de SlimOnline doebox uitproberen. Dat hebben we net samen afgesproken"

Jannes: "Ik vond het interessant wat de wijkagent vertelde. Online moet je altijd goed opletten wat je doet."

Begeleider: "Het was een actieve en informatieve avond! Goed dat we een doebox vol materiaal meekrijgen. Een goede tool om in gesprek te komen met onze bewoners."

 

Heb je nog vragen?

Of wil je meer weten over onze zorg?