Extra alertheid rondom Coronavirus (update 30 maart)

In dit bericht houden we je op de hoogte van de situatie rondom het Coronavirus bij SOVAK. Werk je bij SOVAK? Raadpleeg dan elke dag de informatie op SOVAKnet.

Hoe is de situatie bij SOVAK?

Op verschillende locaties zijn cliënten (uit voorzorg) in thuisisolatie of quarantaine. Begeleiders en de medische dienst houden de situatie onder onze bewoners heel goed in de gaten.

Op lokaal niveau worden betrokkenen en verwanten persoonlijk geïnformeerd bij (een vermoeden van) een corona-infectie. Om de rust met elkaar te bewaren en de privacy van cliënten en medewerkers zoveel mogelijk te waarborgen, communiceren wij hierover niet in detail op de website.

Sluiting dagbestedingslocaties en BSO

SOVAK volgt de richtlijnen van het RIVM voor voorzorgsmaatregelen in verband met het Coronavirus. In het kader van deze voorzorgsmaatregelen hebben we besloten om onze BSO (vanaf maandag 16 maart) en onze dagbestedingslocaties (vanaf dinsdag 17 maart) tot maandag 6 april volledig te sluiten. Medewerkers van onze dagbestedingslocaties worden ingezet op onze woonlocaties.

Wij moeten de risico’s die samenhangen met het Coronavirus zo klein mogelijk maken. Het sluiten van deze locaties is daarvoor momenteel helaas de meest effectieve oplossing. 

Ook onze evenementen en uitstapjes stellen we even uit, in ieder geval tot 1 juni.

Wat doet SOVAK om besmetting te voorkomen?

Bij SOVAK zijn we altijd alert bij infectieziekten en daarom zorgen de medewerkers voor extra maatregelen. Zo maken zij de contactpunten (deurklinken, lichtknoppen, toiletten) extra schoon en wassen zij, samen met bewoners, vaker en zorgvuldig hun handen.

Wat doen we als we bij een bewoner een besmetting vermoeden?

Hetzelfde als bij ieder ander. De bewoner blijft bij een vermoeden op zijn/haar slaapkamer. Medewerkers van de locatie nemen contact op met de consultatiedienst en de medische dienst van SOVAK.

Wat doen we als een bewoner van een groepswoning inderdaad besmet is?

Dan laten we ons intensief begeleiden en adviseren door de GGD en hulpinstanties. Afhankelijk van de situatie zijn er verschillende mogelijkheden. De bewoner kan thuis blijven in een afgeschermd deel van de woning, de bewoner kan tijdelijk op een andere (lege) locatie worden opgevangen of er kan een opname in het ziekenhuis nodig zijn.

Oproep voor beschermingsmiddelen

Net als veel andere zorgorganisaties heeft SOVAK te maken met een tekort aan beschermingsmiddelen. Weet jij iemand die ons kan helpen? Laat het weten via beschermingsmiddelen@sovak.nl Samen met andere Brabantste gehandicaptenzorgorganisatie schreven we hiervoor een brief om aandacht te vragen. Je leest hem hier.

Wat verwachten we van verwanten, vrijwilligers en bezoekers?

Om mogelijke verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan, vragen wij verwanten, vrijwilligers en bezoekers om onze locaties de komende periode niet te bezoeken. Deze maatregel geldt in ieder geval tot maandag 6 april en is door ons genomen na overleg met het Regionaal Overleg Niet Acute Zorg (RONAZ) en op advies van de Brabantse Veiligheidsregio's. Ook vragen we aan familie om hun naaste de komende tijd even niet uit te nodigen voor een feestje en bezoekjes thuis. 

Hoe herken je het coronavirus en wat kun je er tegen doen?

De symptomen van het coronavirus zijn hoge koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid, hoesten, niezen en longontsteking. De belangrijkste maatregelen die je neemt om verspreiding van het virus te voorkomen zijn:

  • Was je handen minimaal 20 seconden, meerdere malen per dag.
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
  • Gebruik papieren zakdoekjes.

Blijf op de hoogte!

Wij houden het nieuws rondom het corona-virus nauwlettend in de gaten. We volgen hiervoor het actuele beleid van het RIVM. Als de situatie daar om vraagt, vullen we dit artikel aan met nieuwe informatie. Meer informatie over het Coronavirus? Kijk dan op de website van het RIVM of bel met het landelijke informatienummer van de overheid: 0800-1351

Laatste update: Dinsdag 30 maart, 15:30 uur

Heb je nog vragen?

Of wil je meer weten over een dienstverlening?