Extra alertheid rondom Coronavirus

In dit bericht houden we je op de hoogte van de situatie rondom het coronavirus bij SOVAK. Werk je bij SOVAK? Raadpleeg dan elke dag de informatie op SOVAKnet. Ook in onzekere tijden zijn er gelukkig mooie initiatieven, gulle gevers en ludieke acties die zorgen voor de broodnodige positieve energie. Kijk maar eens op www.sovak.nl/samen1sovak of op onze Facebookpagina

Samen zitten we in een nieuwe lockdown in de strijd tegen het coronavirus. Deze duurt in ieder geval tot en met 15 maart.

De maatregelen bij SOVAK die gelden tijdens de lockdown op een rij:

 • Tijdens de lockdown mag je maximaal één bezoeker per dag ontvangen. Ga je naar familie of vrienden? Ook dan gelden deze regels. Afspraken voor bezoek op de locatie of bij familie maak je met de begeleiders van de locatie.
 • Vanaf zaterdag 23 januari gaat de avondklok in tussen 21:00 uur en 04:30 uur  
 • We sluiten de winkels die bij onze dagbestedingslocaties horen.
 • Alle multi disciplinaire overleggen (mdo's) vinden tot 1 april digitaal plaats
 • Een afspraak maken met mensen met een contactberoep is vanaf 3 maart weer mogelijk. 
 • De dagbestedingslocaties en de bso van SOVAK blijven open.
 • Begeleid werken is mogelijk zolang jouw werkgever hier ruimte voor biedt en de richtlijnen vanuit de RIVM worden gevolgd.
 • Activiteiten of ondersteuning die door vrijwilligers worden geboden, mogen doorgaan. Belangrijkste hierbij is dat de vrijwilliger hier zelf voor kiest en dat het geldende maximaal aantal bezoekers van een cliënt per dag niet wordt overschreden.

Wat doet SOVAK om besmetting te voorkomen?

Bij SOVAK zijn we altijd alert bij infectieziekten en daarom zorgen de medewerkers voor extra maatregelen. Zo maken zij de contactpunten (deurklinken, lichtknoppen, toiletten) extra schoon en wassen zij, samen met bewoners, vaker en zorgvuldig hun handen. We volgen daarbij nauwlettend de richtlijnen vanuit het RIVM en onze brancheorganisatie VGN.

Hoe is de situatie bij SOVAK?

Op lokaal niveau worden betrokkenen en verwanten persoonlijk geïnformeerd bij (een vermoeden van) een corona-infectie. Om de rust met elkaar te bewaren en de privacy van cliënten en medewerkers zoveel mogelijk te waarborgen, communiceren wij hierover niet in detail op de website.

Locatie in quarantaine?

Als de woning in quarantaine gaat in verband met een (vermoedelijke) besmetting is bezoek in principe niet mogelijk. De begeleiders gaan in overleg met clienten/ouders/verwanten en zoeken naar (alternatieve) mogelijkheden voor bezoek zoals beeldbellen of bezoek achter glas, in de tuin of met beschermende middelen. Uitgangspunt is dat wij graag samen mogelijkheden creëren, maar hierbij ook het risico op besmetting van bezoekers en op verdere overdracht van het virus tot een minimum willen beperken. Wij proberen de quarantaine zo snel mogelijk te beëindigen, en hanteren daarbij de richtlijnen van het RIVM.  

Maatregelen tijdens bezoek en logeren

Vanwege de aangescherpte maatregelen geldt ook voor onze clienten dat zij maar één bezoeker per dag mogen ontvangen. Bij een (vermoeden) van een besmetting op de locatie wordt het bezoek voor alle cliënten van die locatie tijdelijk stopgezet om verspreiding van het virus te voorkomen. Als de testuitslag negatief is of de woning mag uit quarantaine na een positieve uitslag op corona mag bezoek weer opgestart worden.

Mondkapjes
Draag altijd een niet-medisch mondkapje tijdens bezoek aan één van onze locaties. Doe dit als je naar binnen gaat, als je weer weggaat en wanneer je in een openbare ruimte komt. Neem dit mondkapje zelf mee. Let op! Dit is een algemene richtlijn. Per locatie kunnen er andere afspraken zijn. Informeer voordat je komt wat de exacte afspraken zijn.

Vaccinatie tegen coronavirus

Voor goede voorlichting en meningsvorming over vaccineren is heldere en objectieve informatie belangrijk. Via onze website delen we de komende periode informatie van de overheid en de branchevereniging van gehandicaptenzorg (VGN): Informatie over vaccineren

Evenementen

Onze evenementen stellen we uit, in ieder geval tot 1 april 2021

Hoe herken je het coronavirus en wat kun je er tegen doen?

De symptomen van het coronavirus zijn hoge koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid, hoesten, niezen en longontsteking. De belangrijkste maatregelen die je neemt om verspreiding van het virus te voorkomen zijn:

 • Was je handen minimaal 20 seconden, meerdere malen per dag.
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog.
 • Gebruik papieren zakdoekjes.
 • Houd 1,5 meter afstand

Blijf op de hoogte!

Wij houden het nieuws rondom het corona-virus nauwlettend in de gaten. We volgen hiervoor het actuele beleid van het RIVM. Als de situatie daar om vraagt, vullen we dit artikel aan met nieuwe informatie. Meer informatie over het Coronavirus? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid, het RIVM of bel met het landelijke informatienummer van de overheid: 0800-1351

Vragen?

Neem dan contact op via vragenovercorona@sovak.nl

Laatste update: Woensdag 24 februari, 13:30 uur

Heb je nog vragen?

Of wil je meer weten over onze zorg?