Wie betaalt wat?

Wie betaalt wat?

Wat kost het om te wonen bij SOVAK? Heb ik recht op een vergoeding voor de kosten van vervoer? En wie betaalt nu eigenlijk wat? Dit zijn vragen waar we niet één antwoord op kunnen geven. Het is zelfs best ingewikkeld om duidelijk te maken hoe het zit met kosten en vergoedingen. Want meerdere zaken spelen een rol, zoals:

 • Wetgeving
  Sommige zaken vallen onder de Wet Langdurige Zorg (WLZ), andere onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). 
 • Indicatie
  In een indicatie staat waar je recht op hebt. Dit bepaalt mede de vergoeding. Je kunt een indicatie krijgen die onder de WLZ, onder de WMO of onder de Jeugdwet valt.
 • Je financiële situatie
  Afhankelijk van je financiële situatie moet je wel of niet een eigen bijdrage betalen.
 • Type zorg
  Er is bijvoorbeeld een verschil tussen zelf zorg inkopen via een Persoons Gebonden Budget (PGB) en Zorg in Natura. En kosten voor schoonmaak zijn anders dan kosten voor behandeling door een fysiotherapeut. 
 • Gemeente waar je woont
  Gemeenten kunnen verschillende tarieven hanteren.

Wat je vergoed krijgt of moet betalen hangt dus af van welke zorg jij nodig hebt. SOVAK volgt hierbij de geldende wet- en regelgeving. Samen met jou kijken we naar jouw zorgvraag en wat dat betekent voor de kosten en vergoedingen. 

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

SOVAK biedt maatwerk. Dus ook als op deze website niet staat wat je zoekt, mag je ons bellen of mailen. We denken graag met jou mee.