Veelgestelde vragen & antwoorden

over vrijwilligerswerk bij SOVAK

Heb je ervaring nodig om bij SOVAK als vrijwilliger aan de slag te gaan?

Nee hoor, iedereen is welkom. Natuurlijk moet je wel feeling hebben met mensen met een verstandelijke beperking en je kunnen inleven. Verder is het belangrijk dat je enthousiast en flexibel bent en dat je afspraken na komt. Want onze cliënten rekenen op je.

Ik weet niet of het wel iets voor mij is, werken met mensen met een verstandelijke beperking…

SOVAK biedt ondersteuning aan mensen met een lichte, matige of hoge ondersteuningsbehoefte. We bespreken met jou wat dit betekent en wat het beste bij je past. Werken met mensen met een verstandelijke beperking is heel dankbaar werk. Twijfel je? Lees dan eens de verhalen in ons vrijwilligersboekje. En natuurlijk mag je ook altijd een keer komen proefdraaien, dan krijg je er een beter beeld bij.


Wat voor soorten vrijwilligerswerk kan ik doen?

Je kiest zelf wat jou het beste past en uitkomt. Eén keer per week met een cliënt een wandeling maken of een uurtje per maand koffie drinken. Eens per kwartaal met een cliënt mee naar het theater of juist elke week helpen bij een creatieve activiteit. Eigenlijk is alles mogelijk. Wij horen graag wat jouw passie is en wat jij wilt doen. Daar zoeken we dan een goede match bij.

Hoeveel tijd ben ik kwijt met vrijwilligerswerk?

Dit is afhankelijk van de tijd die je er zelf in wilt en kunt investeren, het soort vrijwilligerswerk dat je kiest en de taken die je verricht. We stemmen altijd met jou af wat er voor je mogelijk is. Zelfs een uurtje per maand is al fijn. 

Krijg ik een vergoeding voor mijn vrijwilligerswerk bij SOVAK?

Onze vrijwilligers krijgen een reis- en onkostenvergoeding.

Wat mag ik als vrijwilliger wanneer ik een uitkering krijg?

Heb je een uitkering en wil je vrijwilligerswerk doen? Neem dan contact op met de instelling die je uitkering verstrekt (de sociale dienst in je gemeente of het UWV). Zij kunnen jou vertellen waar je op moet letten.

Is er een minimum leeftijd voor vrijwilligers?

In principe mag je vrijwilliger worden als je 15 jaar of ouder bent. Ben je jonger dan 15 jaar en wil je toch iets betekenen? Dan komen we graag met jou in contact. We maken dan andere afspraken, bijvoorbeeld over intensievere begeleiding.

Wie is mijn contactpersoon/aanspreekpunt als ik als vrijwilliger aan het werk ga?

Heb je een vaste plaats als vrijwilliger binnen een woning of activiteitencentrum? Dan heb je daar een vaste contactpersoon. SOVAK heeft ook een vrijwilligerscoördinator. Zij regelt de intakegesprekken en is er ook als je ergens niet uit komt.

Ben ik verzekerd als ik als vrijwilliger aan het werk ben?

Ja, iedere vrijwilliger valt tijdens werktijden onder de aansprakelijkheids - en ongevallenverzekering van SOVAK.

Wat biedt SOVAK aan scholing voor vrijwilligers?

Af en toe sluit een vrijwilliger aan bij scholing, workshop of cursus. We hebben geen aparte scholing voor vrijwilligers. Wel worden vrijwilligers betrokken bij informatiebijeenkomsten en uitgenodigd voor de Best Practice dag. Daarnaast bieden diverse externe vrijwilligersorganisaties een breed en gratis scholingsaanbod.

Wat is een VOG en waarom is deze nodig?

Een VOG is een Verklaring Omtrent Gedrag. Met deze verklaring is aangetoond dat je gedrag geen belemmering vormt voor (vrijwilligers)werk. In sectoren waarin mensen met geld, vertrouwelijke gegevens en kinderen omgaan, wordt standaard een bewijs van goed gedrag verlangd. SOVAK vraagt ook aan elke medewerker en vrijwilliger een VOG.  

Waar kan ik een VOG aanvragen?

Je vraagt een VOG aan bij de afdeling Burger-/Publiekszaken van de gemeente waar je staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basis Administratie (GBA). 

Kunnen we ook als bedrijf of teambuilding iets doen bij SOVAK?

Ja, dat kan. Denk bijvoorbeeld aan het samen koken en eten met onze cliënten. Of aan een dag klussen. Hebben jullie een idee of wens? Neem dan contact met ons op. 

Wat is informele zorg?

SOVAK vindt het fijn als familie, vrienden en buren betrokken zijn en blijven bij het leven van hun naasten. Dit sociale netwerk is belangrijk voor cliënten. We noemen dit informele zorg. Soms kun je als familielid niet alleen iets betekenen voor jouw naaste, maar ook voor cliënten om hem/haar heen. Kom je bijvoorbeeld koffie drinken? Misschien kan een andere cliënt dan ook aanschuiven. Ga je wandelen met een cliënt? Je zou ook nog een andere cliënt kunnen meenemen; dat maakt het nog gezelliger.

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

Staat je vraag er niet bij? Dan kun je ons bellen of mailen. We helpen je graag verder.