Zonder mijn vrienden kan ik het niet

Dit zegt de negentienjarige Nahum tijdens een ontmoeting van cliënten, hun ouders, broers en zussen met cliëntenraad en bestuur.

En daarmee slaat hij precies de spijker op de kop. Want: zorgen voor een fijn leven, dat doen we samen.

Ook begeleider Inge zegt het treffend. “Ooit kwam u, familie, naar SOVAK met de vraag: willen jullie helpen zorgen, want we kunnen het niet alleen. Nu maken wij, begeleiders, de beweging terug met dezelfde vraag: willen jullie helpen zorgen, want we kunnen het niet alleen.”

Annette Houtekamer, voorzitter van de Cliëntenraad, haakt graag in op dit pleidooi voor een warme, actieve samenwerking tussen cliënten, verwanten en medewerkers van SOVAK. In dat verband heeft zij een concrete vraag aan alle ouders, broers en zussen. Klik hier voor haar oproep.

Bestuurder Ad van de Laar stemt hier van harte mee in. “Kijk, dit is nu precies waar het bij SOVAK om draait. We willen ‘terug naar de bedoeling.’ Die bedoeling is eigenlijk heel simpel: met elkaar werken aan een fijn leven, voor de cliënt en met de cliënt. En daarvoor moeten we goed luisteren naar de cliënt en goed samenwerken met familie en vrijwilligers. En hier en daar nog wat regels opruimen en systemen aanpassen, zeker wanneer die in de weg zitten om echt te werken met het gezicht naar de cliënt. We geloven in de kracht van zelforganiserende teams, want wie weet nu beter wat iedere unieke cliënt nodig heeft dan de mensen die het dichtst bij hem staan.”

Natuurlijk, er valt nog veel te doen, zo blijkt ook uit de gesprekken in kleine groepjes die volgen. Soms merk je al verandering, bijvoorbeeld dat er nu kortere lijnen zijn waardoor je sneller iets voor mekaar krijgt. In een woning waar de cliënten al jaren om airco vragen, is het nu zo geregeld. Maar vanuit de kring van ouders en verwanten komen ook signalen dat ze nog te weinig geïnformeerd worden over hun familielid. En ook meer betrokken willen worden bij het werkplan waar elk team mee bezig is. Elkaar opzoeken en in gesprek blijven, dat is en blijft het sleutelwoord!

Want om met Nahum te spreken: “Zonder mijn vrienden kan ik het niet.” Laten we allemaal op onze eigen manier vriend zijn van onze cliënten.

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

SOVAK biedt maatwerk. Dus ook als op deze website niet staat wat je zoekt, mag je ons bellen of mailen. We denken graag met jou mee.