Werken in de horeca

Met succes zorgen cliënten voor de catering in een bedrijfskantine

Bedrijfskantine

CSI in Raamsdonksveer is een bedrijf dat transportsystemen voor distributie en verpakkingsindustrie ontwikkelt. SOVAK verzorgt de catering in de bedrijfskantine van CSI. Zes á zeven cliënten met een licht of matig verstandelijke beperking kunnen deelnemen aan dit leer- werkproject. Zij doen ervaring op in het horecavak binnen het bedrijf. In de kantine maken zij op maandag, dinsdag en donderdag lunch voor het personeel van CSI. Zij zijn volwaardige medewerkers bij CSI.

Werken en leren

De kantinemedewerkers doen ervaring op om eventueel door te stromen naar een baan in de catering of horeca. Zij leren vaardigheden op het gebied van catering, sociale vaardigheden en een goede werkhouding. Er zijn twee begeleiders die ondersteuning bieden waar dat nodig is. Leerlingen van diverse scholen lopen stage om te ervaren of het horecavak iets voor hen is.
De werkzaamheden variëren van soep koken, salades maken, tosti’s bakken, de koelvitrines vullen, klanten bedienen, kassawerkzaamheden tot afwassen en de keuken schoonmaken. Het werk is divers en iedere medewerker wordt aangesproken op zijn mogelijkheden en kwaliteiten. De kantinemedewerkers hebben ook te maken met werkdruk. De soep, snacks, de broodjes en de tosti’s moeten lekker én op tijd klaar zijn. Om alles op rolletjes te laten lopen zijn er afspraken en regels, werkroosters, werkplekken en controle. Bedoeling is immers het personeel van CSI tijdens hun pauze een lekkere lunch voor te schotelen.

Afspraken

Zoals in ieder bedrijf, zijn er regels waar iedereen zich aan moet houden. Bijvoorbeeld het dragen van bedrijfskleding en goed omgaan met de spullen van het bedrijf. Ook houdt iedereen zich aan de werk- en pauzetijden. Om het werk goed te doen krijgt iedere medewerker scholing op het gebied van hygiëne op de werkplek.

Hans werkt in de bedrijfskantine

"Met het openbaar vervoer ga ik naar mijn werk bij CSI in Raamsdonksveer. Als ik daar ben dan hebben we eerst gezamenlijk werkoverleg zodat iedereen weet wat hij kan gaan doen. Ik trek mijn bedrijfskleding aan en dan ga ik aan de slag. We maken de lunch voor het personeel van CSI. Soep koken, tosti's maken, broodjes beleggen en alles wat te maken heeft met koken en bakken. Maar ik doe ook ander werk zoals boodschappen en lege flessen en plastic wegbrengen.
's Middags, na de lunch, bakken we taarten en brood op bestelling. Dat vind ik leuk werk, de drukte van de lunchtijd is dan voorbij en dan kan ik relaxt aan de slag met het deeg en de appels voor de appeltaart. Het schoonmaken van de keuken en afwassen horen er natuurlijk ook bij. Maar afwassen is nou niet echt mijn favoriete bezigheid.

Zelfstandig werken

Ik hou ervan om zelfstandig te werken. Als ik hulp nodig heb dan zijn de begeleiders er voor mij. Zij weten precies wanneer die ondersteuning nodig is.
Ik werk alleen maar ook regelmatig samen met collega's van CSI. Bijvoorbeeld als de soep bewerkelijk is dan gaan we met z'n tweeën groenten snijden en gehaktballetjes draaien. Dan zijn we mooi op tijd klaar. Want dat is natuurlijk belangrijk, dat de soep, alle broodjes en de snacks klaarstaan als het lunchtijd is.
Met het personeel van CSI maak ik tijdens hun lunchpauze een praatje. Ze vinden de lunch die wij maken erg lekker.
Ik ga met plezier naar mijn werk en ik ben er best trots op want als wij er niet zijn dan heeft het personeel van CSI geen lekkere, vers klaargemaakte lunch".

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

SOVAK biedt maatwerk. Dus ook als op deze website niet staat wat je zoekt, mag je ons bellen of mailen. We denken graag met jou mee.