VVD op bezoek bij SOVAK

Samen in gesprek maar ook de handen uit de mouwen

Onder het motto 'Samen aan de slag' brengt een landelijke en gemeentelijke delegatie van de VVD op 12 maart een bezoek aan SOVAK.
Tamara van Ark (staatssecretaris van sociale zaken en werkgelegenheid), Sophie Hermans (VVD woordvoerder van de tweede kamer over zorg), Tim Simons, lijstrekker van de VVD in de gemeente Drimmelen, Petra van Kimmel en Leon van Dongen (allebei leden van de VVD) gaan in gesprek met de bestuurders Marie-Louise van der Kruis en Ad van de Laar en teamcoaches Lieveke Jespers en Olga Roelen.

Open cultuur

In het multifunctionele centrum Gruijtplein vertellen Marie-Louise en Lieveke in het kort waar SOVAK voor staat. De bedrijvigheid op het Gruijtplein valt meteen op en is een mooi aanknopingspunt voor het gesprek. Wat gebeurt hier nu en hoe zijn ouders, familie, vrijwilligers en buurtbewoners betrokken bij het leven van de cliënten. Lieveke vertelt over de openheid van SOVAK door steeds familie en buren te betrekken bij wat er bij SOVAK gebeurt.

Samen in actie

Na het gesprek ging het gezelschap naar activiteitencentrum Ruitervaartseweg waar de cliënten voor een warm welkom zorgden. Tijdens de rondleiding was er veel belangstelling voor de creatieve en productiewerkzaamheden van de cliënten en tijd genoeg voor een praatje. Het samen versieren van de zelfgebakken cupcakes was een gezellige afsluiting van het bezoekje aan de Ruitervaartseweg. De cupcakes werden door de staatssecretaris Tamara en 2de kamerlid Sophie, aan medewerkers en cliënten uitgedeeld om hen in het zonnetje te zetten.

Tillift

Tot slot werd de woning voor mensen met een ernstig meervoudige beperking, Koningsveld 40, bezocht. Hier lag vooral de nadruk op het tilliftsysteem door heel de woning en de uitluisterapparatuur voor de nacht.

Ontwikkelingen

Er werd ook nog nadrukkelijk stil gestaan bij alle ontwikkelingen die vanuit Den Haag de zorg binnen komen. Ook de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking is de afgelopen jaren veranderd. Er is meer aandacht voor maatschappelijke participatie, inzet op scholing en arbeid voor cliënten en innovatie van de zorg. Dat zijn positieve ontwikkelingen. De daarbij komende bureaucratie is ook voor hen een doorn in het oog en staat hoog op de politieke agenda aldus de aanwezige politici. Ook de zorg over de arbeidsmarkproblematiek is gedeeld door alle aanwezigen. Dit is voor alle partijen een grote uitdaging de komende jaren.