Vrije tijd

De één wil even lekker ontspannen na een volle werkdag; de ander wil er actief op uit, mensen ontmoeten en met een leuke hobby of sport bezig zijn.

Doen wat je leuk vindt

Ieder mens vult zijn vrije tijd anders in. Je kiest zelf wat je leuk vindt, waar je behoefte aan hebt. En daarbij speelt vast ook mee wat er in de buurt te doen is, of de tijd je schikt en of het een beetje betaalbaar is. Voor onze cliënten is dat niet anders. Alleen, voor hen is het lang niet altijd vanzelfsprekend dat ze in hun vrije tijd kunnen doen wat zij fijn vinden. En meestal hebben ze er de hulp van anderen bij nodig.

In gesprek over vrije tijd

Daarom organiseerde SOVAK dit najaar drie regionale bijeenkomsten over het thema: "Hoe zorgen we samen voor een fijne invulling van de vrije tijd voor onze cliënten?" En met 'samen' bedoelen we cliënten, hun familie, medewerkers en vrijwilligers. Zij gingen geanimeerd met elkaar in gesprek en samen bedachten zij heel veel goede ideeën.

Goed idee!

Wat in alle gesprekken opvalt is dat het om gewone, gezellige, alledaagse dingen gaat. Maak het in de huiskamer gezellig met een muziekje en wat persoonlijke aandacht. Ga eens koffie drinken bij de buren, begin een kookclub met cliënten, organiseer een voorleesuurtje en ga met de liefhebbers regelmatig naar buiten om te wandelen of fietsen.

Maar… altijd handjes nodig!

Ideeën te over, toch blijkt bij de 'hoe-vraag' dat veel activiteiten wel om extra handjes vragen. Maar ook daar zijn heel veel creatieve oplossingen voor. Bijvoorbeeld gebruik maken van stagiaires van CIOS voor een sportclubje op maat. Cliënten met dezelfde hobby met elkaar in contact brengen zodat er maar één vrijwilliger nodig is om bijvoorbeeld samen naar de film te gaan. Vrijwilligers niet koppelen aan één woning voor één activiteit maar voor meerdere locaties bundelen in een vrijwilligerspool. Die zijn dan op de woensdagmiddag beschikbaar en kunnen inspelen op waar de cliënten op dat moment zin in hebben. Cliënten die zelf als vrijwilliger meegaan om andere cliënten te helpen. Leerlingen opdrachten geven om nieuwe activiteiten voor de vrije tijd aan te bieden. Een ontmoetingscafé in het activiteitencentrum waar cliënten en buurtbewoners een paar keer per maand uit eten kunnen gaan. En waar af en toe studenten zijn om het internetcafé te bemannen. Contact zoeken met een plaatselijke harmonie om met wat muziekinstrumenten langs te komen. Al komt er af en toe maar iemand met een gitaar een rondje langs de huiskamers doen.

Denk klein, doe praktisch

Wat uit alle bijeenkomsten naar voren komt is de boodschap: maak het niet te groot, want wat mensen willen is vaak zo simpel. En doe ook niet te ingewikkeld over de organisatie. Als we met elkaar iets leuks voor cliënten willen doen, dan krijg je daar altijd wel de handen voor op elkaar.

Belangrijke signalen

Belangrijk bij dit alles is dat mensen van elkaar weten wat er te doen is. Bijvoorbeeld een informatiekanaal met een overzicht van alle plaatselijke sportclubs die een G-team hebben. Dan weten cliënten en hun begeleiders wat er te kiezen valt. Misschien moet er een activiteitenkalender op de website voor de aankondiging van evenementen en openingstijden van ontmoetingscafé 's.
Ook belangrijk is dat familie en vrijwilligers weten wat er aan hulp gevraagd wordt. Misschien wilt u samen met een leerling best een keertje pannenkoeken komen bakken. Moet je het wel even weten natuurlijk.

Ook bijdragen aan kleur?

De projectgroep 'bijdragen aan kleur' gaat nu alle informatie op een rijtje zetten. Welke ideeën zijn direct te realiseren, wat kunnen de teams zelf oppakken, hoe krijgen we de informatie bij de mensen en hoe blijven we elkaar vinden en inspireren? Wilt u daar meer over weten of meedoen? Mail met de organisatoren via bijdragenaankleur@sovak.nl 

Maar natuurlijk hoeft u daar in de eigen kring van de woning of het activiteitencentrum niet op te wachten. Want die pannenkoeken; daar hebben we nu al zin in!

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

SOVAK biedt maatwerk. Dus ook als op deze website niet staat wat je zoekt, mag je ons bellen of mailen. We denken graag met jou mee.