Vinger in de pap

Wil Netten vertelt hoe de inspraak op de Van der Dussenlaan werkt

In de Van der Dussenlaan in Dussen staat een appartementencomplex met 12 appartementen. In één van die appartementen woont Wil Netten. Wil woont 3 jaar in Dussen en hij vertelt over zijn leven in de Van der Dussenlaan.
Dussen is een goede plek voor Wil. Hij komt uit de regio en hij kent veel mensen uit de buurt. Zijn familie woont in Hank en daar fietst hij regelmatig naartoe.
Wil heeft graag een vinger in de pap en hij heeft een duidelijke mening als het gaat over onderwerpen die belangrijk zijn voor de bewoners van de Van der Dussenlaan. Hij vertelt hoe dat in zijn werk gaat.

Hier ben ik goed in

Iedereen heeft huishoudelijke taken in huis. Wil: "Ik ben helemaal geen man om te stofzuigen of de ramen te lappen. Maar ik ben wel goed in tuinieren. Dus zorg ik nu dat de tuin er altijd netjes bij ligt." Dat is een mooie manier om je steentje bij te dragen in het huishouden met werk waar je goed in bent.

Ideeën en plannen

Met een aantal huisgenoten heeft Wil een goede klik. Samen praten ze over het wel in wee in de woning. Ze hebben vaak ideeën die ook de andere bewoners aangaan. Die ideeën en plannen kun je natuurlijk bespreken tijdens de huiskamervergadering. Maar niet alle huisgenoten van Wil hebben behoefte aan vergaderen. Dus vergaderen alleen de bewoners van de Van der Dussenlaan die dat echt leuk vinden. Wil: "Daar nodigen wij altijd een begeleider bij uit. Dan kan zij onze ideeën bespreken in het overleg van begeleiders . Als het onderwerpen zijn die iedereen aangaan dan spreken de begeleiders met alle bewoners persoonlijk."

Goede afspraak

Zo was er al een tijdje ontevredenheid rondom de maaltijden. Niet iedereen was het eens met de samenstelling van het menu. De één houdt van aardappels-groenten-vlees en de ander eet liever pasta of een maaltijdsoep. Samen zijn bewoners en begeleiders na gaan denken of dat ook anders georganiseerd kon worden. Bewoners en de gastvrouw maken nu gezamenlijk het weekmenu waarin om de beurt met ieders voorkeur rekening wordt gehouden. Daarbij kan iedereen aangeven wanneer hij wel of niet mee-eet. Eet je niet mee, dan krijg je een bedrag om zelf voor je maaltijd te zorgen. Dit is een afspraak waar iedereen tevreden over is.

Soep

Voor Wil is dit een goede uitkomst want: "Ik ben een moeilijke eter en ik geef niets om aardappels. Ik eet veel liever brood of soep." Bij activiteitencentrum Rietveld bestelt hij regelmatig verse soep. Hij laat die in 1-persoons porties verpakken en die gaan in de vriezer. Hij vertelt dat hij iedere dag fruit meeneemt om voldoende vitaminen binnen te krijgen.

Dartbord

Wil: "We hebben vergaderd over het ophangen van een dartbord in de huiskamer. Dat leek ons leuk en iedereen kan daar gebruik van maken. Maar wat vinden de anderen daarvan?" Toen bleek dat iedereen het een goed idee vond, heeft Wil gezorgd voor alle materialen. In een veilige hoek in de huiskamer heeft hij het dartbord opgehangen. En het dartspel zorgt voor veel gezelligheid in de huiskamer.

Te klein

Dan is er nog de 'te kleine schuur kwestie'. Wil: "De fietsen pasten niet allemaal in de schuur. En als de fietsen erin stonden dan kostte het moeite om die weer, zonder schade, uit de overvolle schuur te vissen. Dat zorgde voor een hoop gemopper. Een goed onderwerp voor de vergadering dus." Het resultaat is dat er twee fietsenschuurtjes zijn geplaatst. En daar kunnen de fietsen keurig naast elkaar in staan en ook weer gemakkelijk uitgehaald worden. Het fietsenprobleem is opgelost.
Dat gaat natuurlijk niet zomaar vanzelf. Eerst is uitgezocht of er geld en ruimte voor was.

Wat een mooie voorbeelden en verhalen van hoe je inspraak hebt in het reilen en zeilen in je woning.

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

SOVAK biedt maatwerk. Dus ook als op deze website niet staat wat je zoekt, mag je ons bellen of mailen. We denken graag met jou mee.