Vietjes grote wens

Annette, begeleider op Ganzenpad 20-30: "Wat is het leuk om een wens werkelijkheid te laten worden. Kleine moeite, groot plezier!"

Vietje, 79 jaar jong, heeft een wens. Ze wil heel graag eens terug naar school. Vietje houdt van schrijven. Thuis, op de woning, schrijft ze schriften vol. Vietje schrijft ook brieven aan haar zus en aan de begeleiding. Ik krijg regelmatig een brief van Vietje als ik weer kom werken.

Glimlach van oor tot oor

Aan onze leerling Jaimy vraagt Vietje regelmatig of ze met hem mee mag naar school. Helaas is de school niet zo geschikt voor Vietje. Maar waar een wil is, is een weg.
Vietje is welkom op basisschool De Apollo in Prinsenbeek. Op 25 oktober vertel ik Vietje dat we samen naar school gaan. Ik krijg een glimlach van oor tot oor. 
"Ik ga schrijven en een diploma halen", zegt ze heel vastberaden. Met een banaantje en een pakje drinken in haar tas gaan we op pad.

Plaatsje in de klas

Op school hebben de kinderen een tafeltje met laatjes voor Vietje vrij gemaakt. Ze helpen Vietje met het inrichten van haar laatjes. Daarna gaat iedereen lekker aan de slag met zijn of haar eigen schoolwerk. Vietje ook, ze doet ijverig haar best op een oefenblad van de letter 'd'.

Samen kletsen in de pauze

In de pauze is er leuk contact met de kinderen. Vietje, die zelden fruit wil, eet heerlijk haar banaantje op en geeft antwoord op héél veel vragen. De kinderen willen weten of Vietje thuis ook vriendinnen heeft en of het leuk is waar ze woont. Er is een leuke en leerzame interactie. Van mij willen de kinderen weten wat mijn werk als begeleider nu precies is.

Diploma

Na de pauze krijgt ze van meneer Joost een schrift en een pen waar ze in gaat schrijven. Mooi om te zien hoe Vietje direct op haar gemak is op school. Maar vermoeiend is het wel. Aan het einde van de ochtend worden haar oogleden wat zwaar. Haar ogen gaan weer open als ze om 12.00 uur haar basisschooldiploma krijgt!
Viet heeft thuis veel te vertellen. En natuurlijk vieren we 's avonds haar diploma met frisdrank en een zakje chips!

Wat is het leuk om een wens werkelijkheid te laten worden. Kleine moeite, groot plezier!

Met dank aan Joost, de kinderen van HB2 en Carla van Montessori+ De Apollo, Prinsenbeek

 Annette Oostelbos, begeleider Ganzenpad 20-30