Vertellen over de gehandicaptenzorg

Beroepenmarkt op het Vitalis College in Breda.

Ieder jaar houdt het Vitalis College in Breda een beroepenmarkt. Leerlingen en hun ouders maken kennis met verschillende opleidingen en beroepen. SOVAK is erbij!

De mensen waarvoor we het doen

Enkele weken geleden vraagt Vitalis of SOVAK een presentatie wil geven over werken in de gehandicaptenzorg. Die kans pakken we met beide handen aan. En met ‘we’ bedoel ik Ingrid Corbeij (cliënt) en ik, Miriam Hendrickx (medewerker training en scholing). Wie kan dat nou beter vertellen wat we doen dan de mensen waarvoor we het doen?

Een helpende hand

Ingrid is vaker mijn helpende hand. Ze assisteert bij rondleidingen van leerlingen. Ze showt dan vol trots haar kamer en woning. Ook vertelt ze waar ze werkt en wat haar hobby’s zijn. Kortom, een uitstekende gids.

D-day

Op 20 januari haal ik Ingrid om 10.00 uur op. Helemaal netjes aangekleed zit ze klaar. We hebben er zin in. Vrolijk loopt ze de klas in en stelt zich voor. Tijdens de presentatie vertel ik steeds een kort stukje en stel dan Ingrid een vraag. Ik vertel dat wij binnen SOVAK activiteitencentra hebben. Ingrid vertelt wat ze daar doet. Ik vertel over de verschillende woningen en Ingrid vertelt over haar huis. De leerlingen krijgen zo een goed beeld van onze organisatie.

Visie: cliënten centraal

Het mooiste stukje (vind ik) is dat ik vertel over de visie van SOVAK waarin de vragen en wensen van onze cliënten centraal staan. Ingrid zegt volmondig “dat klopt”. “Vijf dagen dagbesteding is te veel voor mij dus blijf ik voortaan op woensdag lekker thuis. En ik kies ook zelf wat ik wil eten.”

Interactie

De leerlingen gaan uitgebreid in gesprek met ons. Ze stellen allerlei vragen over bijvoorbeeld de rol van de familie. Komen ze wel eens op bezoek? En hebben ze ook bepaalde taken in de zorg voor hun familielid? Maar ook hele praktische vragen zoals of er tijd is om met cliënten naar buiten te gaan? En of Ingrid bij een hobbyclub zit. Leuk die interactie. Het maakt de presentatie levendig.

Ben ik nu ook een leerling?

Onderweg naar de MC Donalds (beloofd is beloofd) vraagt Ingrid “ben ik nu ook een leerling?” We moeten allebei lachen. Het is een leuke ochtend voor de leerlingen, Ingrid en voor mij. Volgende keer zijn we er weer bij!