Van onzekerheid en wiebelig, naar stabiel en vol vertrouwen

P&O-adviseur Marit geniet van haar 'doorbraak'.

Organisaties zijn altijd aan het ontwikkelen: de klant nog meer voorop, kwaliteit verder omhoog, op naar zelforganiserende teams.

'Dat vraagt wat van medewerkers'

Dat vraagt wat van medewerkers, van jezelf, flexibiliteit, doorzettingsvermogen, klantgericht. Dat staat allemaal in een hoop mooie boeken, maar wat doet dat nou met je? Met jou als persoon? Door welke pijn moet je dan heen? Over welk vermogen beschik je dan om hier het positieve van te zien? Al die vragen heb ik mezelf de afgelopen maanden afgevraagd. Een periode waarin ik behoorlijk grote stress ervoer. Terwijl dat nou net niet de bedoeling was omdat juist wij als HR de stabiele factor moesten zijn voor medewerkers.

'Mijn basis klopte niet meer'

Ik voelde een grote druk om "goed te doen", er voor iedereen "te zijn", de visie goed uit te dragen. En dat terwijl ik zelf ook behoefte heb aan structuur. Ik voelde me wiebelen, onzeker worden, en vragen kwamen in mij op als: ben ik wel goed genoeg voor dit vak? Moet ik niet iets anders gaan zoeken? Ik besef dat die gedachten kwamen doordat ik het vertrouwen in mezelf kwijt was. Elke actie die je dan doet vanuit onzekerheid, daarvan weet je niet of dat de juiste is, juist omdat de start zo wiebelig is. Dat is gedoemd om te mislukken. Het effect wat dat op mij had? Ik blokkeerde. Elke verandering voelde als grote druk. Ik kreeg hoofdpijn, begon weer slecht te slapen, kon niet meer ontspannen. Mijn basis klopte niet meer.

'De ommekeer'

Tot het moment dat ik dacht: "zo wil ik niet werken, zo wil ik niet in mijn werk staan". Maar vooral: "zo wil ik niet in het leven staan". Mijn leven is fijn, ik heb een fantastische familie & gezin, een mooie zon die nu op het ijs schijnt, toffe collega's. Wat heeft ervoor gezorgd dat ik minder stress ervaar? Een paar maanden geleden had ik weer eens afgesproken met mijn voormalige loopbaancoach van 13 jaar geleden. We volgen elkaar op LinkedIn en we vonden het tijd om weer eens bij te praten. Hij vertelde me over een massage die hij een paar jaar geleden heeft ondergaan. Hierdoor krijgt je oxytocine een boost. Oxytocine wordt door iedereen aangemaakt bij positief onderling contact. Een hoog oxytocinegehalte wordt geassocieerd met een gevoel van vertrouwen en verbondenheid. Het achterliggende werkingsmechanisme is waarschijnlijk dat oxytocine stress vermindert (bron: Wikipedia). Ik dacht: ach..dat kan geen kwaad en ik hou wel van massages. Ik gunde mezelf dat wel. Na 10 massages te hebben gehad in 3 weken (het is even plannen en regelen, I know) voelde ik me als herboren! Er zit een brok aan vertrouwen in mijn lichaam, ik druk me beter uit wat ik bedoel, waar ik eerder mijn mond hield om de lieve vrede te bewaren, toets ik nu eerder of het klopt wat ik zie.

'Het concrete effect?'

Ik voel me rustiger, minder gehaast. Ik ben in het hier & nu. Ik kan beter benoemen wat ik voel als ik last ervaar en spreek eerder uit juist ook als ik geniet. Geen hoofdpijn meer omdat ik mijn last eerder kwijt ben. Ik pak meer mijn ruimte, ik erken fouten als ik ze maak, ik stel niet uit om mijn oom en tante te vertellen dat ik van ze hou. Dat effect trekt zich door op mijn werk.  Ik ben niet meer gehaast waardoor ik minder fouten maak. Ik kan er meer zijn voor de medewerkers die zich wiebelig voelen, ik kan volledig achter de visie staan: de klant staat voorop. Met heel mijn wezen straal ik dat uit, neem de mensen mee op pad, laat ze nadenken waarvoor ze werken. En verder? Verder is het heerlijk om plannen te maken, zowel thuis met mijn gezin, als met mijn studiegenoot van de Transactionele Analyse om workshops te gaan geven waar je met een blij gevoel vandaan loopt. Prachtig toch!

'een eigen pad voor iedereen'

Ik besef heel goed dat iedereen zijn eigen unieke pad heeft te gaan. Een manier die voor iedereen kan helpen, is antwoord te geven op de volgende vragen:

  • waar krijg ik energie van / waar word ik blij van?
  • doe ik ook dat waar ik energie van krijg / waar ik blij van word?
  • wat helpt mij om blij te worden?

En doe dat! Daar krijg je zelfvertrouwen van. Zelfvertrouwen zit diep van binnen en daarmee ben je leuker voor jezelf en de ander. Het helpt je om jezelf de ruimte te geven om stil te staan, de balans weer te vinden, de ruimte te voelen en je weer opnieuw zeker te voelen. Schaatsen met je kinderen, een wandeling maken in de prachtige natuur met zijn mooie zon schitterend over het ijs, een tijdschrift lezen waar je blij van wordt, met vrienden cocoonen in een gezellige bruine kroeg en de zon op je gezicht.

Het zit hem in de kleine dingen. Als het maar een glimlach op je gezicht brengt.

Dat doet namelijk goed voor je lichaam en je geest.

Fijne dag allemaal!

Warme groet, Marit, P&O-adviseur.