Van de keuken naar de zorg

Yara de Jong is 17 jaar en volgt de opleiding Verzorgende IG op het Vitaliscollege in Breda. Zij zit in haar eerste jaar en loopt stage op het activiteitencentrum Ruitervaartseweg in Terheijden

Waarom kies jij voor de zorg?

"Ik wilde altijd kok worden. Ik heb de bakkers- en koksopleiding gedaan. Ik dacht dat dat bij mij paste. Mijn moeder werkt in de zorg en ik ging vaak en graag met haar mee. Daardoor kwam ik erachter dat ik de zorg veel leuker vond. Nu zit ik op het Vitalis college en word ik opgeleid om als verzorgende Individuele Gezondheidszorg te gaan werken. Met mijn diploma kan ik terecht in verpleeg- en verzorgingstehuizen, de thuiszorg, de kraamzorg of in de gehandicaptenzorg. Maar vooral werken met mensen met een verstandelijke beperking spreekt mij aan. Ik vind het leuk om mensen te begeleiden en te ondersteunen, daar voel ik me goed bij."

Vertel eens over je werk?

"Twee dagen in de week werk ik op de decogroep. Er werken gemiddeld 8 cliënten die allerlei decoraties voor in en om het huis maken. Schilderijen, schalen van papier-maché, kaarsen en vogelhuisjes bijvoorbeeld. Ik help cliënten met de activiteiten waar ze mee bezig zijn, zorg dat het gezellig is en heb belangstelling voor hun verhalen. Ik ben ook veel buiten te vinden met cliënten. We wandelen of fietsen iedere middag na het eten. We doen samen boodschappen en halen de post op het centraal kantoor. Veel cliënten zitten het grootste gedeelte van de dag binnen en dit is een goede manier om eens lekker te bewegen. En het is nog gezellig ook want we kletsen onderweg wat af. In de keuken van het activiteitencentrum bakken we regelmatig samen een appeltaart of cake."

Hoe is de combinatie werken en school?

"De overige drie dagen van de week volg ik lessen op het Vitalis college in Breda. De combinatie leren en werken gaat me goed af. Maar als ik mag kiezen ben ik het liefst aan het werk met cliënten. Ik beteken dan iets voor anderen en daar voel ik me echt goed bij."

Heb je nog vragen over opleidingen? Wij staan voor je klaar!