Tonnie

In het stiltecentrum voel je je altijd welkom, daar zorgt Tonnie voor.

Het is nog donker buiten als Tonnie van der Ven-van Oers 's morgens van haar huis aan het Ganzenpad naar het multifunctioneel centrum Gruijtplein loopt. De schuifdeuren zoeven open en Tonnie loopt meteen door naar het stiltecentrum. Als ze haar jas heeft uitgedaan begint de dag pas echt voor Tonnie.  Op elke doordeweekse dag zorgt zij ervoor dat iedereen zich welkom voelt in het stiltecentrum.

Stiltecentrum

Het stiltecentrum is een ruimte waar iedereen welkom is. Je kunt er even een moment alleen zijn of aan iemand te denken. Als er iemand overleden is staat er een gedenktafel voor het stiltecentrum. Er ligt een boek waarin je iets op kunt schrijven of iets tekenen. Met regelmaat worden er vieringen voor cliënten gehouden door Bert Fockens of Lianne van der Wel, onze geestelijk verzorgers. Cliënten luisteren naar een verhaal, zingen samen en praten over een onderwerp. Thema's die behandeld worden zijn bijvoorbeeld onderwerpen uit de bijbel, de seizoenen en de feestdagen.

Repeat

Tonnie begint met haar werkzaamheden. Alles in een vaste volgorde, iedere dag opnieuw. Ze knipt het licht aan en gaat op zoek naar de gieter want de planten willen water. Ze haalt de elektrische kaarsjes uit de oplader en zet die op hun vaste plekje. Ze kiest een cd met rustige klassieke muziek en zet de cd-speler op 'repeat'. Zo, daar heeft ze geen omkijken meer naar. Het is al heel sfeervol in de kleine ruimte met de kaarsjes, de muziek en het gekleurde glas-in-loodraam waardoor het licht van buiten gefilterd wordt.

Daar zorg ik voor

Om negen uur, als de cliënten het Gruijtplein binnendruppelen om naar de dagbesteding te gaan, dan zet Tonnie de deur van het stiltecentrum wijd open. Vanaf dan kan iedereen die dat wil binnenlopen. Ze vindt het heel belangrijk dat het stiltecentrum goed wordt onderhouden. "Mensen komen hier als ze willen bidden of als ze aan iemand willen denken die overleden is," zegt Tonnie. "Soms is er een groepje mensen in het stiltecentrum om ergens over te praten. Daarom is het belangrijk dat het er netjes uitziet en daar zorg ik voor."

Een bakje met Lenie

Als Lenie arriveert verschijnt er een glimlach van oor tot oor op Tonnies gezicht. Lenie werkt op kantoor bij SOVAK en onderneemt, als vrijwilliger, regelmatig uitstapjes met Tonnie. Soms drinken ze op de dag dat Lenie werkt, samen een bakje koffie en kletsen gezellig bij.

Kleine Bertje

Het is tijd om naar het kantoor van geestelijk verzorger Bert te gaan. Na een uitgebreide begroeting gaat Tonnie aan de slag. Er staan veel planten die ze verzorgt en er is wat opruimwerk.  
Tonnie vindt het helemaal niks als Bert vrij is of op vakantie gaat. Behalve dat ze hem mist is ook haar werkritme verstoord. "Ik neem de knuffelhond, kleine Bertje, mee naar huis om voor te zorgen. En als Bert weer terug is dan zet ik hem weer op zijn vaste plek op kantoor."

Afsluiten

Aan het einde van de middag loopt Tonnie nog één keer naar het stiltecentrum om het licht uit te doen, de kaarsjes te doven, de muziek uit te zetten en de deur weer dicht te doen. Tonnies werk voor vandaag zit er weer op.

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

Wil je meer weten over deze vacature? Wil je jouw ideeën bespreken? Of wil je graag aan de slag?