Stralen op de fiets

Dominique is 22 jaar, gaat vier dagen per week naar Activiteitencentrum Rietveld en krijgt therapie van SOVAK.

Thuis wonen bij je ouders, maar ondersteuning krijgen van SOVAK: dat kan. “Dominique vindt het heel erg leuk om zoveel verschillende dingen te doen en mensen te zien.”

Een doordeweekse dag

Dominique woont in Gorinchem, in een mooie woning waar ze zich goed kan verplaatsen in haar rolstoel. Beneden heeft ze haar eigen slaapkamer waar ze kan rusten of spelen. Het is 3 uur ’s middags en vader Hans is Dominique met de auto ophalen bij het activiteitencentrum in Sleeuwijk. “Vandaag regent het, maar als het goed weer is, halen we Dominique met de fiets. Dan zie je haar zichtbaar genieten.”

Meteen een fijn gevoel

Terwijl de koffie pruttelt, vertelt moeder Marian over hun ervaringen met SOVAK. “Op advies van de Tyltylschool in Rotterdam kwamen we zo’n 3 jaar geleden bij SOVAK terecht. We hadden meteen een goed gevoel: de ontvangst bij Activiteitencentrum Rietveld voelde als een warm bad. Dominique kon er meteen terecht, dat was heel fijn. Ze gaat er van maandag tot en met donderdag naartoe en komt bijna altijd enthousiast thuis. Op vrijdagen is ze vrij en slaapt ze uit, anders krijgt ze teveel prikkels. Twee keer in de maand gaat ze logeren een keer in een gezin in Ameide en een keer bij Stichting Pim in Dorst. Dit geeft een goede balans in haar en ons leven.”

Goed geregeld

Marian komt zelf uit de zorg en neemt de dagelijkse verzorging van Dominique op zich. “Ze heeft overal hulp bij nodig. Ons huis is aangepast en Dominique is een lieve meid. We weten dat Dominique in de toekomst zal gaan wonen in een woonvoorziening, maar dat is nu voor Dominique en ons nog geen optie. De zorg thuis is te doen en zoals we het nu geregeld hebben, voelt het goed. Dominique staat wel op de slaaplijst van SOVAK. Dat geeft een veilig gevoel, voor als er iets met ons gebeurt.”

Therapie en beweging

Naast dagbesteding krijgt Dominique twee keer per week ergotherapie en fysiotherapie bij Rietveld. “De lijnen zijn kort en het is heel fijn dat dat zo geregeld is binnen SOVAK.” Dominique krijgt fysiotherapie van Mieke, die oefent met de hoofdbalans en zithouding. “Beweging is belangrijk voor haar spieren. Op dinsdag en zaterdag gaan we zwemmen in het Multifunctioneel Centrum in Terheijden. En als het mooi weer is, wandelen of fietsen we. Die één-op-één aandacht, daar geniet onze dochter van.“

Altijd iets te doen

Als Dominique thuis komt, wordt ze hartelijk begroet door haar hondje dat om aandacht komt vragen. Je ziet Dominique zichtbaar stralen; ze houdt van dieren. In haar schriftje lezen haar ouders wat ze die dag gedaan heeft, maar Dominique kan dat ook zelf vertellen met haar spraakcomputer: vandaag speelde ze met kralen en snoezelde ze op het waterbed met vrijwilliger Dirk. “De vrijwilligers zijn onmisbaar. Ze wandelen en doen letterspellen met Dominique. In de vakantieperiode is er een zomerprogramma en wordt er van alles georganiseerd. Er is altijd wel iets te doen.”

Genieten van het leven

Het gezin gaat in september ook samen op vakantie, dit keer in een aangepast huis van het Beatrixfonds in Havelte. Vader Hans heeft er zin in. “Dat is echt tijd voor ons samen. We doen spelletjes en maken om de dag een uitstapje, vaak met de fiets. Tussendoor gaan we dan ergens lunchen of een ijsje eten, daar geniet Dominique enorm van. Het is dan echt feest. Sowieso is onze dochter een levensgenieter. En wij genieten mee!”

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

Weet je niet zeker of onze behandelaars iets voor je kunnen betekenen? Dan mag je ons altijd bellen of mailen. We denken met je mee.