Soms kun je iets beter loslaten.....

Je hebt al vijf dagen gewerkt en dan vraagt je collega of je morgen haar dienst kan overnemen. Voor je het weet heb je ‘ja’ gezegd. Later heb je spijt.

Herken je dit? Je hebt al vijf dagen gewerkt en dan vraagt je collega of je morgen haar dienst kan overnemen. Voor je het weet heb je ‘ja’ gezegd. Later heb je spijt, want eigenlijk had je andere plannen. 

“Goed voor jezelf zorgen om goed voor anderen te kunnen zorgen.” Dat is het idee achter de cursus zelfleiderschap die al een kleine 100 mensen bij SOVAK volgden. 

Pauline van Dorssen, één van de cursusleiders van Intrinzis: “deze training is speciaal voor mensen die willen leren hoe ze meer zelf de regie kunnen pakken in hun werk en privéleven, zodat ze zich energieker en vitaler voelen.” Klik hier voor meer informatie. 

Persoonlijk begeleider Astrid de Bont heeft de cursus gevolgd. Wat zijn haar ervaringen? 


Eyeopener

Hooggespannen verwachtingen, een scholing over zelfleiderschap, wat is dat nou? Regie nemen over je eigen leven, denk ik dan. Maar… hoe doe je dat? Het begon met een vragenlijst met als titel ‘zelf aan het stuur’, dat vond ik al een lastige, doe ik dit: nooit, soms, regelmatig, vaak, ltijd...tja??
Met de persoonlijke leerdoelen kom je al wat meer in de richting, wat wil ik bereiken met de training?! Alle deelnemers geven er natuurlijk een persoonlijke invulling aan, vervolgens maken we een ‘mindmap’, over wat energie geeft en wat energie vreet. En daar komt voor mij de eyeopener, de cirkel van betrokkenheid en de cirkel van invloed, van ‘Covey’.

In huis-, tuin- en keukentaal: je kan heel betrokken zijn in een situatie, maar je invloed reikt tot zover..., en als je invloed op is, of je hebt sowieso geen invloed, laat het dan ook los! Een levenswijsheid waar ik in allerlei situaties iets mee kan.

Positief denken

Vervolgens gaan we ermee aan de slag, stel je doelen, bouw reminders in en beloon jezelf. Waar krijg ik energie van, leg je focus voornamelijk daarop, en probeer de energievreters anders te bekijken of te ervaren wat voor positiefs je er eventueel uit kunt halen. Motiveer jezelf ook in lastige situaties en probeer daar iets constructiefs mee te doen. Positief denken helpt!

Verrijking

Wat mij ook enorm heeft geholpen is de groep medewerkers waarmee ik de cursus heb gedaan. Dames, ik ben trots op jullie allemaal en ook op mezelf.
Ik voelde me veilig en prettig om mijn verhaal te doen en heb dit vertrouwen ook van jullie ervaren en dat was een verrijking. Met medewerkers van verschillende disciplines binnen SOVAK, maar ook vanuit wie je bent! Wat ik er persoonlijk aan over heb gehouden is een open blik naar alle collega’s, juist ook degenen die ik eigenlijk nauwelijks ken. 

Allemaal voor hetzelfde doel

Ik vond de cursus soms wat overlappend, maar wel diepgaand. Dus wat mij betreft; ga zo door! En laten we juist nog veel meer gaan mixen en laat de disciplines elkaar beter leren kennen. Want we staan tenslotte allemaal voor hetzelfde doel. Met plezier naar je werk en goede zorg voor de cliënten van SOVAK!

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!