Paardrijden en huifkartochtjes

Hoe komt het toch dat iedereen blij wordt van paardrijden en huifkartochtjes?
Katinka en Leo vertellen erover.

De fjordenpaarden Oberon, Bente en Basje lopen lekker in de najaarszon in de wei op het boerderijterrein van de Kloek. Katinka en Leo hebben een vol rooster met cliënten die wekelijks paardrijden en huifkartochtjes maken.

Ontspannen

Katinka vertelt dat veel cliënten heerlijk kunnen ontspannen op de rug van een paard. Het directe contact met het paard, lekker meedeinen en de frisse buitenlucht zorgen voor ontspanning en blije gezichten.

Op een deken

Maar, zegt Katinka, paardrijden heeft ook een therapeutische waarde. Ze geeft het voorbeeld van een beginnende ruiter. In het begin zat hij gespannen en achterover hellend op de rug van het paard. Maar na een paar ritjes verdween de spanning. Hij zit nu zelfs lekker rechtop en met een tevreden gezicht op het paard.
Cliënten zitten niet in een zadel maar op een deken op de rug van het paard. Door de natuurlijke zit op het paard ontstaat er een houding die goed is voor de rug. Soms gaat een fysiotherapeut mee om te letten op houding en spierspanning.

Mag ik er nu op zitten?

Katinka vertelt dat ze ook wel eens een ongewone vraag krijgt. Bijvoorbeeld van het meisje dat eigenlijk bang is maar toch graag in de buurt is van paarden. Ze liet duidelijk merken dat ze echt niet op de rug van het paard wilde zitten.
Katinka verzorgde en aaide het dier samen met haar. Na een paar keer samen een stuk gelopen te hebben met het paard kwam de vraag "Mag ik er nu op zitten?" bijna vanzelf.
Iedere cliënt beleeft paardrijden anders en daar weet Katinka goed op in te spelen: "Door heel voorzichtig steeds meer contact te laten ontstaan tussen cliënt en het paard verdwijnt de angst vanzelf."

Zin in

Lenie rijdt één keer in de week. Katinka staat met paard Bente al klaar bij de verhoging in de stoep bij het Ravensnest. Dat maakt het opstappen voor Lenie lekker makkelijk. Lenie ziet meteen dat ze vandaag op Bente gaat rijden. "Die is lief", zegt Lenie. "Misschien gaan we straks een heel klein stukje hardrijden, daar heb ik zin in." En ja hoor, Bente gaat een heel klein stukje in draf en Lenie geniet. Ze geeft Bente een grote knuffel.

Op het gemakje

Leo rijdt vaak met de huifkar. Op vaste tijden gaat hij cliënten ophalen van de woning of van het activiteitencentrum. Samen maken ze een ritje door het dorp. Heerlijk op het gemakje in de buitenlucht.
Ook de cliënten van het Rietveld vinden het heerlijk om een huifkartocht te maken. Eens in de week neemt Leo één van de paarden mee naar Sleeuwijk om voor de huifkar te spannen. 

Ook voor rolstoelen

Leo heeft de huifkar toegankelijk gemaakt voor rolstoelen. Dat is natuurlijk heerlijk dat cliënten die afhankelijk zijn van een rolstoel, ook mee kunnen met de huifkar.
De tochtjes in de huifkar en het paardrijden gaan altijd door. Zon, kou of regen, het is altijd fijn om paard te rijden, zegt Katinka. "Alleen als code oranje wordt afgegeven vanwege storm of onweer, dan vinden we het niet verantwoord en zeggen we het paardrijden af."

Wil je meer weten over paardrijden en huifkartochten?

Neem dan contact op met Katinka en Leo: mail naar stal.seters@hotmail.com of bel 06 471 75 772