'Onvrijheid levert soms ook wat op'

Op 9 februari praten cliënten, familie en begeleiders over 'leven in vrijheid' tijdens de Inspiratiedag. Vilans en SOVAK organiseren deze dag vol workshops, informatie, spellen en gesprekken.

Een greep uit de activiteiten.

Pub quiz en Escaperoom

Tijdens de Pub quiz strijden begeleiders met elkaar om wie het meeste weet over vrijheid en onvrijheid. En in de escaperoom ervaren begeleiders hoe het voelt om vastgebonden te zitten in een rolstoel en niet begrepen te worden. Een andere groep heeft juist de opdracht om het gedrag van cliënten te begrijpen en de vrijheidsbelemmerende maatregelen te stoppen.

Verhalentafel

Iedereen kan aan deze tafel zijn verhaal vertellen of opschrijven. Begeleiders vertellen over dat ze meer zelf mogen bepalen. Hierdoor ontstaan er meer verantwoordelijkheden. Cliënten vertellen ook hun verhalen.
Melissa: “Ik heb een appartement. Ik vind dat ik best veel vrijheid heb. Ik kook wat ik lekker vind en op de tijd dat ik dat wil. Ik ben vrij om vrienden uit te nodigen. Eén ding vind ik niet fijn. Ik doe zelf mijn was. Maar de ruimte waar de wasmachine staat is op slot als er geen begeleiding is. Dat vind ik vervelend”.

Een begeleider vertelt het verhaal van Frans:
Frans heeft artrose in zijn heup. Frans heeft een favoriete slaaphouding in bed. Lekker met zijn benen opgetrokken in een foetushouding. Maar…dat is niet goed voor zijn heup. Begeleiders proberen hem met kussens in een andere houding te laten liggen. Zij zijn er zich van bewust dat ze Frans dwingen in een houding waar hij zelf duidelijk niet voor kiest.

Vrijheidsbeperking in het ECD

In deze workshop wordt besproken dat een vrijheidsbeperking altijd in het dossier van een cliënt moet staan, zodat de cliënt en/of zijn vertegenwoordiger er een akkoord (of niet) voor kan geven. Daarbij is er een verschil tussen heel ingrijpende vrijheidsbeperkingen (uit de Wet BOPZ) en de minder ingrijpende vrijheidsbeperkingen.

E-learning en film

Even geen workshop? Dan kun je op een rustig plekje online een cursus doen over vrijheidsbeperkende maatregelen. Je kunt ook een film bekijken over ‘leven in vrijheid’. Wat bedoelen we daar nu mee en hoe kunnen we daar als begeleiders onze cliënten in ondersteunen.
Bijvoorbeeld een cliënt waarbij het eten een ware strijd is. Niemand is daar gelukkig mee. Samen met familie wordt gekozen voor sonde voeding. Dat is ingrijpend maar er is nu geen strijd meer en de cliënt krijgt alle benodigde voedingsstoffen binnen. En, heel belangrijk, er is veel meer tijd voor positieve aandacht. Onvrijheid levert soms dus ook wat op.

Het Lagerhuis debat

Cliënten, familie, begeleiders en de bestuurders gaan aan de hand van een aantal prikkelende stellingen met elkaar het gesprek aan over vrijheid, vrijheidsvergroting en de mogelijkheden om hier aan te werken in de eigen organisatie.

Aan het einde van deze fijne en inspirerende dag krijgen de bestuurders de inspiratiebox overhandigd van de medewerkers van Vilans. Hierin zitten tools om te werken aan meer vrijheid.