Kamala kookt

Hoe leer je elkaar beter kennen? Door samen te koken en te eten.

Op het activiteitencentrum Ruitervaartseweg in Terheijden ruik je meteen dat er in de keuken iets heel speciaals wordt gekookt. Kruidige geuren komen je tegemoet.
Kamala is vrijwilliger en samen met de cliënten doet ze verschillende activiteiten. Vandaag kookt ze een maaltijd in de keuken van het activiteitencentrum. 

Nepal

En dat wordt niet zomaar een maaltijd. Kamala is namelijk geboren in Nepal en ze laat graag de cliënten van activiteitencentrum Ruitervaartseweg eens een echte Nepalese maaltijd proeven. Met Eric en Juul, stagiaire, heeft ze al boodschappen gedaan bij de Aziatische toko in Breda.

Tranen met tuiten

Ria en Saskia zijn de assistentes van Kamala in de keuken. De dames huilen tijdens de voorbereiding tranen met tuiten. Dat is niet van verdriet maar door de enorme hoeveelheid uien die ze snijden. Even doorbijten dames, straks gaan jullie lekker smullen. Maar behalve uien gaan ook ingrediënten als gember, koriander, kurkuma, komijn en fenegriek in de gerechten.
Kamala kookt thuis natuurlijk dagelijks Nepalese maaltijden dus een recept of kookboek heeft ze niet nodig. Ze geeft Saskia en Ria instructies en zelf is ze druk in de weer met de pannen op het vuur.

Pyaji en Alu watte?

Er staan drie gerechten met vreemde namen op het menu vanmiddag: Pyaji, dat is een gefrituurd hapje met ui, knoflook, gember en veel kruiden. Kamala laat de bolletjes deeg bruin en knapperig worden in de hete olie. Het ruikt naar ui, olie en kruiden.
Alu achar is een koude salade met erwten, aardappels en veel kruiden. De salade ziet er frisgroen uit en smaakt pittig door de kruiden. Het laatste gerecht heet Robi, gefrituurde ringen van rijst, boter, bloem en suiker. Lekker romig en zoet.
Kamala vertelt dat deze lekkernij in Nepal wordt klaargemaakt als er iets te vieren is. Als er iemand jarig is bijvoorbeeld. Ze maakt veel werk van de maaltijd en je kunt zien dat ze een geroutineerde kok is.

Jammie

Als  iedereen zit te smullen in de foyer, is het even heel stil. Maar daarna zijn de complimenten niet van de lucht.
Ria zit te genieten: "Lekker hoor, ik heb al twee keer opgeschept. Vooral de zoete rijstringen vind ik heerlijk."
Eric proeft goed dat het anders is dan thuis: 'Ik heb lekker gegeten, dat eten we op de Wederik nooit."
En dat vindt Rudy ook: "Dat smaakt heel anders dan gewoon aardappels, heerlijk."
Nursel zegt niets maar ze schept maar liefst drie keer haar bordje vol en ze zit te eten met een enorme glimlach op haar gezicht. Ze zit te smullen.

Nog een keer?

Kamala heeft genoten van het koken en de smullende mensen. Ze kookt graag en is gewend om voor grote gezelschappen te koken. "In Nepal blijft iedereen die op visite komt ook eten. We zitten vaak met veel mensen rond de tafel. Ik vind het fijn om hier samen met Ria en Saskia voor veel mensen te koken en daarna te zien dat iedereen lekker zit te eten." 
Samen koken en eten is altijd gezellig maar dit is ook een leuke manier om kennis te maken met een andere cultuur. Kamala is van plan om vaker te koken. En daar heeft ze veel hulp van de cliënten bij nodig.