‘Je leert jezelf heel goed kennen’

‘Tijdens deze opleiding leer je veel over jezelf’, is één van de eerste dingen die ik hoorde toen ik 3,5 jaar geleden startte met de BBL combi-opleiding. Ik had het idee dat ik mezelf al aardig goed kende en hierin dus niet veel meer kon groeien. Fout!


Ik heb nog nooit zoveel over mezelf geleerd als de afgelopen jaren. Je leert je eigen grenzen kennen en gaat hiermee spelen. Wat kan en wil ik wel en wat gaat voor mij te ver? Je ontdekt je sterke en zwakke eigenschappen op een totaal andere manier.

De meest (h)eerlijke feedback

Door het werken in een team en de ondersteuning van je werkbegeleider krijg je feedback waar je mee aan de slag kunt. Toch is er één soort feedback welke je het meeste van harte moet nemen en welke het meest eerlijk is: de feedback van de cliënten. Zo eerlijk als kinderen kunnen zijn, zo eerlijk zijn de cliënten ook vaak. Soms is dit confronterend, maar als ze merken dat je aan hun ‘eisen’ voldoet en de feedback gebruikt……een onbeschrijfelijk fijn gevoel.

Zwart wit gedacht

Het eerste jaar werkte ik met mensen met een matig verstandelijke beperking. Ik had het enorm naar mijn zin en wilde graag met dit niveau blijven werken. Ik gaf aan dat ik liever niet met (ernstig) laag verstandelijk beperkte mensen wilde werken. Het leek mij erg saai. Aangezien ik dacht dat communicatie vrijwel onmogelijk was en dat het niet veel meer zou zijn dan eten geven en verschonen (even heel zwart-wit geschetst). Weer fout!

Wat willen ze mijn ‘vertellen’?

Mijn tweede jaar werd ik geplaatst op een groep met ernstig verstandelijk beperkte mensen. Vol twijfels stapte ik binnen. Buiten hun niveau, vertoonden sommige cliënten agressief gedrag. Gelukkig realiseerde ik me al snel dat mijn beeld van deze groep totaal verkeerd was. Ze kunnen niet praten, maar communiceren op een fantastisch mooie manier. De agressie vond ik in het begin nog eng, maar besefte me dat dit hun manier is om ons te laten weten dat het niet goed gaat. Ik vond het interessant om erachter te komen wat ze wilde ‘vertellen’. Vaak maakte ik maar kleine stapjes, maar die voelden zo fantastisch goed. Ik kreeg een steeds betere band met de cliënten. Nooit gedacht, maar wat een mooie mensen om mee te werken.

Wees eerlijk tegenover jezelf

Ondertussen ben ik klaar met mijn opleiding. En raad eens waar ik nu werk? Op een groep met ernstig verstandelijk beperkte cliënten. Ik ben ontzettend blij (achteraf gezien) dat ik de kans heb gekregen om meerdere niveaus te leren kennen. Het was een zware tijd met het ontdekken wie ik ben als persoon, maar ook wie ik ben als begeleider, collega en leerling. De combinatie van privé en de opleiding was soms pittig, maar als je echt wilt kan alles.

Wees eerlijk tegenover jezelf en kijk of jij over de eigenschappen beschikt welke nodig zijn om een goede begeleider te worden. Ben je niet eerlijk geweest? Dan merk je dit vanzelf aan de cliënten.

Mijn tip? Pak alle kansen aan welke je krijgt binnen de opleiding en ontdek alle kanten van SOVAK. Voor mij is dit een droombaan, ik hoop ook voor jullie.

Alexandra