Interview Rita Zijlstra

Sinds twee jaar is Rita Zijlstra directeur Kind + Jeugd bij GGZ Rivierduinen. Daarnaast versterkt ze vanaf april ook de Raad van Toezicht (RVT) van SOVAK. Tijd voor een interview!

Waarom een functie in de RVT van SOVAK?

"Voordat ik in de GGZ ging werken heb ik jarenlang met veel plezier gewerkt in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Van oorsprong ben ik klinisch neuropsycholoog en orthopedagoog. In de loop der jaren heb ik verschillende studies afgerond gericht die meer gericht zijn op de organisatie van de zorg. Deze kennis uit mijn werk en opleidingen wil ik nu graag toepassen in een toezichthoudende functie. En het liefst in de verstandelijke gehandicaptensector... dat is dus SOVAK geworden! In de Raad van Toezicht kan ik mijn kennis en kunde delen en hopelijk een goede sparringpartner zijn voor de bestuurders van SOVAK. Daarnaast vind ik SOVAK een sympathieke organisatie met een enorme gunfactor!"

Een gunfactor? Leg eens uit!

"Ik heb voor veel organisaties gewerkt. SOVAK is zeker geen onbekende voor mij. De eerste kennismaking was tijdens mijn promotieonderzoek. Ik leidde een project binnen SOVAK om zorg voor EMB kinderen te verbeteren. In die tijd is SOVAK daar erg voortvarend mee aan de slag gegaan met mooie resultaten tot gevolg! Als je dan nu de kans krijgt om op een andere manier diezelfde organisatie te helpen, dan vind ik dat een unieke kans die ik graag met beide handen aangrijp."

Wat zijn jouw aandachtspunten?

"Kwaliteit en veiligheid. Mijn drijfveren zijn dat we als samenleving solidair moeten zijn met kwetsbare mensen die niet vanzelfsprekend regie kunnen voeren op hun eigen leven. Het mogelijk maken dat deze mensen op professionals kunnen en mogen rekenen is belangrijk. Dat professionals het goede doen zodat cliënten of bewoners van SOVAK zo goed mogelijk hun eigen leven kunnen leiden op een manier zoals ze het zelf wensen. Dat is een zoektocht. Een zoektocht waaraan ik graag mijn steentje bijdraag vanuit mijn toezichthoudende functie."

Wat vind jij belangrijk voor de toekomst voor SOVAK?

"Net als veel andere zorginstellingen komen er veel veranderingen op SOVAK af. Het is belangrijk dat SOVAK goed met deze veranderingen omgaat zodat we de toekomst aankunnen. Het is belangrijk dat iedereen binnen SOVAK goed met elkaar blijft praten over wat nu en in de toekomst goede en veilige zorg is. Wat we in de toekomst kunnen veranderen aan onszelf of aan de organisatie om deze zorg te kunnen blijven geven.
Elke ochtend scheurt mijn zoontje van 8 jaar een blaadje van de scheurkalender. En op een stond: haal ik mijn schaatsen uit het vet, blijk ik zelf verroest. Dat moeten we voorkomen. Niet afwachten wat op ons afkomt, maar zelf aan de slag met goede ideeën die binnen SOVAK volop aanwezig zijn." 

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

SOVAK biedt maatwerk. Dus ook als op deze website niet staat wat je zoekt, mag je ons bellen of mailen. We denken graag met jou mee.