Ingang is niet altijd toegang!

Steven wil een leven zoals iedereen, dingen doen die leeftijdgenoten doen. Dat is niet altijd gemakkelijk als je een licht verstandelijke beperking en dysartrie hebt. Steven vraagt daarom aandacht én onderneemt actie!

Steven (23) woont in Breda. Hij bezoekt festivals, concerten en gaat graag met vrienden een biertje drinken in een café. Daar loopt het nogal eens mis met de communicatie. Hij wordt vaak niet toegelaten omdat de portier denkt dat hij dronken is. Steven heeft namelijk een licht verstandelijke beperking en dysartrie. Dat is een spraakgebrek ten gevolge van hersenletsel. Hij is daardoor soms moeilijk te verstaan. Het frustreert Steven dat mensen aannemen dat hij dronken is: “Het maakt me boos. Ik ben niet dronken, ik heb een beperking”

Gewoon naar een café

Een aantal maanden geleden werd Steven benaderd door Jessie, SPH student en Sanne, student Ergotherapie. Steven deed zijn verhaal en samen startten zij een project met als doel inclusiegericht samenwerken. Samen nadenken over hoe Steven, maar ook andere mensen met een soortgelijke beperking, mee kunnen doen in de samenleving en gewoon naar een café en festival kunnen gaan. Steven: “Hoe zou jij het vinden om geweigerd te worden vanwege je beperking? Oneerlijk toch?”

Bewustzijn en begrip

Samen bedenken en onderzoeken Jessie, Sanne en Steven manieren om bewustzijn te creëren bij horecapersoneel, beveiligers en politie, voor mensen met beperkingen die niet altijd zichtbaar zijn. Steven denkt aan een pasje met daarop een pasfoto, persoonsgegevens en uitleg over zijn beperking. Als hij niet binnen mag in een café, wil hij de pas laten zien aan de portier. Na onderzoek blijkt dat niet iedereen met soortgelijke beperking, gelukkig is met een pasje. Sommigen voelen zich gestigmatiseerd en vinden het eerder discriminatie dan inclusie.

Ook ik hoor hier

De studenten en Steven richtten zich op het ontwikkelen van campagnemateriaal om personeel in de horeca ervan bewust te maken dat niet iedereen hetzelfde is. Om aandacht te krijgen voor mensen die ook graag uitgaan en een biertje willen drinken in een café maar geweigerd worden vanwege hun beperking. Zo bedachten zij een bierviltje met de tekst OOK IK HOOR HIER! En flyers en posters die verspreid kunnen worden in cafés en openbare gelegenheden zoals het gemeentehuis en bibliotheek.

Hoe verder

De studenten hebben hun studieproject afgerond. Samen met Steven hebben zij hun bevindingen, de bierviltjes, flyers en posters gepresenteerd op hun school.
In het gemeentehuis van Drimmelen in Made heeft Steven zijn verhaal verteld en aandacht gevraagd voor dit project.
Ook in Breda heeft Steven samen met begeleider Els, de eerste contacten gelegd. Samen willen zij in gesprek gaan met gemeente, horecamedewerkers, beveiligers en politie. Een afspraak met een beleidsmedewerker van de gemeente Breda staat gepland.                                                                                  

 

Poster
Poster

NB: de website vermeld op poster en flyer werkt nog niet

 

Flyer
Flyer