In gesprek met elkaar

Op zaterdag 28 januari was er een eerste themabijeenkomst uit een serie van drie.

Cliënten en hun familie gingen in gesprek met diverse medewerkers van SOVAK. Zij werden ontvangen in activiteitencentrum Rietveld met eigen gebakken cake van de cliënten.

Ervaringsverhaal
Als eerste hoorden we het verhaal van Gerrie, zij vertelde over haar zusje. Wat kun je, als familie, die ziet dat haar zusje niet gelukkig meer is in de omgeving waar ze woont. Ga in gesprek, open en eerlijk, kijk samen met de begeleiding wat er niet goed gaat. Wat je liever zou hebben. Door deze gesprekken is haar zusje verhuist en woont nu op een plek binnen SOVAK die haar zo goed past! Ze is weer gelukkig en familie vindt het fijn om samen met haar activiteiten op te pakken die nu weer gedaan kunnen worden!
Samen iets oppakken en erover in gesprek gaan is zo belangrijk voor al onze cliënten.

Bestuurders
Jan en Ad, onze nieuwe bestuurders willen graag kennismaken en in gesprek met familie. Zij vertellen ons nu hun visie op de nieuwe organisatie.
Waar staan we in de organisatieverandering, wat doet dat met de teams, en heel belangrijk we moeten toch allemaal terug naar de bedoeling! Al die regels soms zo overbodig, lachwekkend zelfs. Wat is er nu echt van belang voor onze cliënten en hoe kunnen we dat samen op een goede manier vormgeven.

Cliëntenraad
Vanuit de cliëntenraad komt de vraag om betrokken familie, want cliënten en hun familie kunnen samen mee beslissen over tal van zaken. En graag zien zij versterking voor de cliëntenraad.

Kwaliteit van leven
Twee medewerkers gaan samen in gesprek over hoe doen we dat nu eigenlijk samen, want is het niet heel normaal dat we samen zorgen voor. Soms is dat toch moeilijk en weten we niet goed wat de ander denkt, vullen we zelf in. Overleggen we te weinig met het netwerk van de cliënt.

Gesprekken
Na de pauze gaan we uit elkaar in drie kleinere groepen. Wordt er nagedacht, gesproken en ervaringen gedeeld. En natuurlijk blijkt dat het soms heel goed gaat en het op andere plekken nog veel beter kan. Wat was het fijn om ‘gewoon’ eens met elkaar te praten over de dingen die ons bezig houden, waar we ons zorgen om maken, maar ook waar me blij en tevreden mee zijn.

Dat we luisteren blijkt uit de volgende uitspraken van die middag:
“Ik heb aangegeven dat ik liever een andere persoonlijk begeleider wil en die heb ik nu.”
”Ik zit bij mijn planbespreking en mag daar zelf ook over meepraten”

Maar ook vragen om info, want we denken wel dat we alles doorgeven maar soms missen ouders ergens toch nog informatie. Bijvoorbeeld: “Ik zou graag geïnformeerd worden als er op de groep een nieuwe cliënt komt.”

Terugkoppeling
Iedere groep had daarna even de mogelijkheid om met een paar woorden het advies of de zorg van een groep te vertellen. Met al deze informatie gaan we zeker kijken waar wat beter kan of moet. En waar we nog meer ‘gebruik’ van elkaar kunnen maken. En wat fijn dat de bestuurders er dus waren deze middag. Want zij hebben al deze kritische vragen en gedachten gehoord en nemen dit mee. 

Wordt vervolgd
Napratend met een glaasje was er het goede gevoel, dit is een middag geweest waar we met elkaar dingen bespraken, er naar eenieder geluisterd werd en alles gedeeld kon worden.

Mocht u/jij je nog niet opgegeven hebben. Gelukkig dat kan nog steeds! 

  • Donderdagavond 16 februari van 19.30 tot 21.30 uur werkplaats Ruitersvaartseweg 2 in Terheijden
  • Woensdagmiddag 22 februari van 13.30 tot 15.30 uur  activiteitencentrum Niervaartweg 1a in Klundert.

Mail naar secretariaat-zo@sovak.nl en laat even weten waar en met hoeveel personen u aan wilt sluiten.

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

SOVAK biedt maatwerk. Dus ook als op deze website niet staat wat je zoekt, mag je ons bellen of mailen. We denken graag met jou mee.