In dienst van de cliënt

Collega's vinden Elma een kanjer.

Het begon allemaal met een berichtje op Facebook. Op de vraag ‘Wie is jouw kanjer in de zorg?’ komt een bijzondere reactie uit Sleeuwijk. Team Ridderpoort 18 is het erover eens: “Elma de Koning is bij ons al jaren de stabiele factor, en altijd met veel liefde en enthousiasme aan het werk.”

Een natuurtalent

Voorheen werkte ze in de ouderenzorg, maar in 1996 maakt ze de overstap naar SOVAK. “SOVAK begon toen hier in Sleeuwijk en in het plaatselijke krantje zag ik een advertentie staan voor een huishoudelijk medewerker. Eerst dacht ik, ze nemen mij toch niet aan. Maar mijn man zei ‘probeer het gewoon’ en zo is het begonnen.” En nu, ruim twintig jaar later, is ze niet meer weg te denken op de Ridderpoorten. Ze blijkt een natuurtalent in de omgang met cliënten. “El, wil je even helpen met eten geven, even helpen uit bed halen, even met een bewoner naar de winkel?” Collega’s doen als vanzelfsprekend een beroep op haar en zo is ze doorgegroeid naar assistent begeleider. Even lijken chronische rugklachten roet in het eten te gooien. Maar gelukkig kan het werk aangepast worden. In het begin vooral slaapdiensten draaien en als het gaat ook overdag weer present om er voor ‘haar’ cliënten een leuke dag van te maken.

Wat zeggen collega’s over haar?

Een no nonsens werkpêrd

Elma is zichtbaar geëmotioneerd als ze hoort wat collega’s over haar zeggen. Maar ze draait het verhaal meteen om: “De cliënten, dat zijn mijn kanjers, stuk voor stuk mooie mensen die er niet om gevraagd hebben om afhankelijk te zijn van een ander. Daarom verdienen ze onze volledige zorg aandacht.” Maar ze gaat niet soft met hen om, eerder kordaat en consequent. En dat werkt. Ze observeert heel precies hoe iemand reageert, voelt feilloos stemmingen aan en past daar haar begeleiding op aan. Rustig en duidelijk als het moet, met een grapje en een kwinkslag als het kan. Tegen één van haar vaste maatjes: “Gij hebt mijn het scheren geleerd, want dat kon is als vrouw nog niet.”

De koning te rijk

Het zit ‘em voor Elma vooral in de kleine dingen. Als de dag begint stapt ze binnen met een “Goeiemorgen zonder zorgen”. Ze begroet iedereen persoonlijk, met een high five, een mini boks, een knuffel. Ja, Elma is niet weg te slaan bij haar kanjers. Collega’s zeggen wel eens gekscherend: hé El, woon je hier? “En ja, het is eigenlijk gewoon mijn tweede thuis; ik ben hier de koning te rijk.”

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!