Ervaringsdeskundigen

SOVAK heeft 4 ervaringsdeskundigen. Zij stellen zich voor en vertellen openhartig over hun verwachtingen....

SOVAK heeft vier cliënten die de opleiding tot ervaringsdeskundige hebben gevolgd aan Fontys Hogeschool Sociale Studies. Zij hebben geleerd welke ervaringen belangrijk zijn, ervaringen te delen en in te zetten om anderen te kunnen ondersteunen. Zij stellen zich voor en vertellen hoe zij ervaringsdeskundigheid zien en in gaan zetten.

Steven Gerards

Steven Gerards

Steven (23) woont op Hof van Hersbeek in Breda. Een aantal jaren geleden volgde hij de opleiding tot ervaringsdeskundige bij Fontys in Eindhoven. Steven heeft een blog waar hij gedichten en verhalen op publiceert. Hij heeft drie gedichtenbundels onder eigen beheer uitgebracht.

Een goed gevoel

 "Ervaringsdeskundigheid betekent voor mij dat ik mijn ervaringen, de dingen die ik heb meegemaakt, kan gebruiken om anderen te helpen.

Ik ben goed in luisteren en me verplaatsen in mensen. Ik weet  bijvoorbeeld hoe het voelt om te maken te hebben met teleurstellingen en met rouw en verlies. Meedoen en overal bij zijn is belangrijk voor mij maar het is soms moeilijk om gewoon mee te draaien in de maatschappij.

Voor mijzelf heb ik een aantal goede uitlaatkleppen voor gevonden. Sporten en gedichten schrijven bijvoorbeeld. Maar ook praten met mensen die hetzelfde meemaken. Dat zou ook anderen kunnen helpen.

Als je mensen helpt om lekker in hun vel te zitten, dan geeft dat iedereen een goed gevoel. Mij ook.

Ik zou het leuk vinden om presentaties te geven over mijn leven bij SOVAK. Waar en hoe ik woon en wat me bezighoudt. Het lijkt me leuk om dat samen te doen met één van de andere ervaringsdeskundigen.  Voor nieuwe bewoners en medewerkers is dat een mooie manier om kennis te maken met SOVAK."


Michiel Hertroys

Michiel (57) woont op het Siereveld in Breda. Hij werkt alles manusje-van-alles bij een zorgorganisatie voor ouderen. Samen met Steven heeft hij de opleiding  voor ervaringsdeskundige gevolgd.

Kijk vooruit

 "Ik zit niet graag stil en behalve mijn werk heb ik een paar leuke hobby's. Ik zwem en fiets graag en ik ben regelmatig op de bowlingbaan te vinden. Ik vind het heerlijk om te surfen op het internet op mijn IPad.
Ik ben een sociaal mens en vind het leuk om te luisteren en te praten met anderen. Je zou kunnen zeggen dat ik best wat meegemaakt heb in mijn leven. En bij ervaringsdeskundigheid denk ik aan het gebruiken van mijn levenservaringen om met anderen te praten over bepaalde onderwerpen. Ik weet hoe mensen zich kunnen voelen. Andere mensen helpen vind ik leuk. Zoals nieuwe medewerkers of cliënten wegwijs maken bij SOVAK. In gesprek gaan met de gemeente om te vertellen wat er nodig is voor mensen met een beperking om mee te doen in de samenleving, daar zie ik ook een rol voor ervaringsdeskundigen.

Mijn levensmotto is: Kijk vooruit want steeds terugkijken helpt je niet om een goed leven te hebben. Dat is ook mijn houding als ik anderen ga ondersteunen."


Renaldo Schniermanni 

Renaldo woont op de Sint Janstraat in Breda en is 24 jaar. Hij werkt in een productiebedrijf in Oosterhout.

Praten en leren

"Ik denk dat ik mijn ervaringsdeskundigheid kan gebruiken om mee te denken en te praten hoe zaken anders of beter gedaan kunnen worden. Dat kan zijn voor cliënten maar ook voor SOVAK in het algemeen. Bij belangrijke sollicitatiegesprekken is het goed dat cliënten betrokken worden. Want cliënten kunnen het beste zeggen wat zij nodig hebben, toch? Ook als er vragen zijn op het gebied van medezeggenschap kan ik daar iets in betekenen.
Eerlijkheid vind ik belangrijk. Voor mezelf maar ook in het contact met andere mensen.
Doordat ik in de cliëntenraad (CR) zit, weet ik hoe de organisatie in elkaar zit. Bijvoorbeeld  bij wie je moet zijn met een bepaalde vraag of hoe je iets aan de CR kunt vragen. Het is fijn dat ik, als ervaringsdeskundige, steeds terecht kan bij mijn begeleider. En ook dat onze coach, Yvette Tevel, de opdrachten en vragen voor ons verzamelt en bespreekt. We kunnen bij andere zorgorganisaties gaan praten en kijken hoe zij dat doen met ervaringsdeskundigheid. Daar kunnen we van leren.
Ik vind het fijn om nuttig bezig te zijn. Het geeft me een goed gevoel en ik wil er dan ook veel tijd aan besteden." 


Ian Pierse

Ian (34) werkt als klussenman op activiteitencentrum Eigenwijs. Hij is overal inzetbaar en vind het leuk om alles aan te pakken. Hij woont op de Pottenbakkerstraat in Etten-Leur.

Zin in

"Op de opleiding heb ik geleerd hoe ik mijn levenservaring kan inzetten om anderen te helpen. Ook heb ik geleerd wat mijn kwaliteiten zijn; waar ik goed in ben. Ik ben bijvoorbeeld betrouwbaar, ordelijk, precies en ijverig. Dat zijn allemaal dingen die ik goed kan gebruiken. Het is leuk om hiermee bezig te zijn, ik krijg inzicht in wat er allemaal gebeurd is in mijn leven. Ik kan me voorstellen dat ik daardoor anderen begrijp die in soortgelijke situatie zitten. Ik leer graag steeds bij. Samen met Steven ga ik naar de vervolgbijeenkomsten bij Fontys. Het is fijn dat er begeleiders zijn waarop ik kan terugvallen. Yvette Tevel heeft als coach een belangrijke rol; zij weet goed welk thema bij welke ervaringsdeskundige past en hoe we onderwerpen kunnen bespreken. Het is lastig om te zeggen wat het voor mij betekent omdat ik als ervaringsdeskundige nog niet echt ingezet ben. Daar gaat binnenkort wel verandering in komen. Ik heb er zin in" 

Wil je meer weten over ervaringsdeskundigheid of heb je vragen?
Stuur dan een e-mail naar ervaringsdeskundigen@sovak.nl