Ervaringsdeskundigen

"Vroeger dacht ik, leren dat is écht niks voor mij."

Fontys Hogeschool sociale studies biedt mensen met een licht verstandelijke beperking de mogelijkheid een opleiding te volgen om ervaringsdeskundige te worden. Het doel van de opleiding is om gebruik te maken van de kennis en ervaringen van de cliënten om zo anderen te kunnen ondersteunen. Cursisten krijgen meer zelfvertrouwen en het versterkt het gevoel van eigenwaarde.
Renaldo Schniermanni (Sint Janstraat, Breda) en Ian Pierse (Pottenbakkerstraat, Etten-Leur) beginnen 18 januari 2018 met de opleiding. Beide heren zijn gemotiveerd tot in hun tenen en popelen om te beginnen met de eerste lesdag.

Uitdaging

Ian : "Paul Turkenburg (adviseur cliëntparticipatie) vroeg of ik deze opleiding wilde gaan volgen. Ik dacht meteen, dat is echt iets voor mij. Ik ben in veel onderwerpen geïnteresseerd en ik vind het leuk om iets te leren."
Renaldo ziet het volgen van de opleiding bij Fontys als een uitdaging én een kans om iets voor anderen te betekenen.

Best moeilijk

Het is een hele stap om weer in de schoolbanken te zitten. Hoe zou een lesdag er eigenlijk uitzien? Renaldo vertelt dat een lesdag vier uur duurt en dat de cursisten ervaringen uitwisselen. "Je vertelt je eigen verhaal en je luistert naar je mede-cursisten. Dat klinkt misschien gemakkelijk maar ik denk dat het best moeilijk is. Je moet namelijk goed luisteren naar elkaar."

Leren van elkaar

Renaldo zegt dat hij door alles wat hij heeft meegemaakt is geworden wat hij nu is. Hij hoopt dat klasgenoten hier iets van kunnen leren en dat hij iets kan leren van hen.
Ian: "Het gaat om mijn ervaringen en hoe ik anderen daarmee kan helpen. Ik heb best wat meegemaakt in mijn leven, ik denk dat ik dat kan gebruiken om anderen te helpen. Want als anderen in een situatie zitten die ik herken, dan weet ik hoe zij zich kunnen voelen."

Niks voor mij

Tijdens de opleiding worden vier thema's besproken: Leren, Veranderingen, Begeleiding en Erbij horen.
"Vroeger dacht ik: Leren dat is niks voor mij, daar begin ik niet aan. Maar nu zie ik het als een uitdaging en die ga ik aanpakken" zegt Renaldo.
Ian: "Er zijn best grote veranderingen in mijn leven geweest. Bijvoorbeeld het moment dat ik verantwoordelijk was voor mijzelf en niet meer mijn ouders. En toen ik ging wonen op de Pottenbakkerstraat in Etten-Leur. Dat was een positieve verandering want ik voel me thuis en ik zit hier helemaal op mijn plek."

Begeleiders hebben het niet voor het zeggen

"Het contact met mijn begeleiders is goed. Zij luisteren naar me en we zijn eerlijk naar elkaar. Daardoor weet ik waar ik aan toe ben en mijn begeleiders ook," zegt Renaldo.
Ian is van mening dat begeleiders het niet voor het zeggen hebben. De bewoners van de Pottenbakkerstraat zijn altijd betrokken bij het nemen van beslissingen. "Dat is normaal bij ons en zo hoort het ook. Dat maakt dat ik het naar mijn zin heb op de Pottenbakkerstraat."

Erbij horen

'Erbij horen' is het laatste thema dat behandeld wordt in de opleiding. Maar wat betekent dat nu eigenlijk?
"Ik werk als gastheer op multifunctioneel centrum Gruytplein in Terheijden. Ik hoor bij het team en dat voelt goed. Ik ben ook lid van een biljartclub in Breda. Ik doe mee met de competitie en we zijn een hechte club. Dit zijn voorbeelden waar ik erbij hoor" vertelt Renaldo.
Het volgen van de opleiding tot ervaringsdeskundige geeft Ian een gevoel van erbij horen, hij kan doen waar hij goed in is en voelt zich serieus genomen.

Het echte werk

Over een half jaar, in juli 2018, hopen zij de opleiding met goed gevolg af te ronden. Ervaringen en opgedane kennis brengen ze dan in de praktijk. Renaldo en Ian hebben er al over nagedacht waar zij ondersteuning kunnen bieden.
Ian :"Ik wil graag in de klachtencommissie om mee te denken over iemands probleem of klacht bijvoorbeeld. Ook in de cliëntenraad gebruik ik ervaringsdeskundigheid. Ik kom dan op voor de belangen van alle cliënten van SOVAK."

Renaldo: "Ik kan tips en adviezen geven aan cliënten en medewerkers van SOVAK. Ik zou het heel leuk vinden om presentaties te geven over mijn leven bij SOVAK om mensen kennis te laten maken met SOVAK. Sollicitatiegesprekken voeren lijkt me leuk om te doen. Want wie weet er nu beter wie er aangenomen moet worden dan iemand met ervaring?"

Wij wensen beide heren een fijne en leerzame tijd op school en kijken ernaar uit dat zij hun deskundigheid in de praktijk brengen.

                           
                          Renaldo (l) en Ian