Een mooi staaltje samenwerking

Je kent SOVAK vast als zorgaanbieder voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar steeds vaker vinden ook andere mensen met een hulpvraag hun weg naar SOVAK. Een voorbeeld hoe dit tot een mooi staaltje samenwerking leidt.

Wat vooraf ging

Een pand van SOVAK zou met het oog op de nieuwbouw gaan sluiten. De vaste bewoners verhuizen alvast naar andere locaties in Klundert en Terheijden. Eén cliënt blijft voorlopig nog wonen. Hij is al zo vaak in zijn leven van plek naar plek gegaan dat verhuizen nu geen optie is. Eerst maar 'stabiliseren' en vanuit die veiligheid een training starten om te kijken of hij meer zelfstandigheid aankan. Maar alleen wonen in een woning voor vier personen; dat is toch niet leuk? En vanuit de organisatie gezien financieel ook niet lang houdbaar…    

Sector overschrijdend denken

Zo ontstaat de idee dat het pand eigenlijk nog wel geschikt is voor jongelui. De oorspronkelijke kamers zijn voor hedendaagse begrippen eigenlijk te klein, maar dan nemen ze er voorlopig gewoon twee per persoon in gebruik. Die gedachte was het omslagpunt in het denken. We gaan op zoek naar twee nieuwe huisgenoten en dat hoeven niet persé mensen met een VB-indicatie te zijn (verstandelijke beperking). Te denken valt aan mensen met psychosociale problemen, hechtingsproblematiek, verslavingsproblematiek. Kortom: best complexe hulpvragers die de begeleiders beslist voor een uitdaging stellen. Het team is wel in voor zo'n uitdaging. Samen hebben zij immers al de nodige ervaring opgebouwd met klanten met moeilijk verstaan gedrag. 

De stoute schoenen

Een medewerker trekt de stoute schoenen aan en neemt contact op met het plaatselijke Centrum voor Jeugd en Gezin en met het WMO-loket. Eind april komt het eerste verzoek. Kan SOVAK misschien iets betekenen voor een 18-jarige jongen die nu nog behandeling krijgt van de GGZ, maar ook daarna nog een vorm van beschermd wonen nodig heeft?
Het team duikt er samen met de consulent cliëntadvies en gedragskundige enthousiast in. Na zorgvuldig onderzoek en met de nodige samenwerkingsafspraken met de GGZ, is iedereen er klaar voor. Ook de nieuwe bewoner heeft er zin in en zijn familie is blij dat deze mogelijkheid er is.   

begeleiden1                begeleiden4


Begeleiden is samenwerken

Het team kiest bewust voor deze vorm van 1 op 1 begeleiding. "Je gaat een relatie met de cliënt aan waarin je de balans tussen afstand en nabijheid goed moet aanvoelen. Je werkt altijd alleen, maar je houdt wel heel goed voeling met je collega's. We communiceren ook veel via de groepsapp en hebben een hulplijn met de collega's van een naburige woning."
De nieuwe woonsituatie met twee jonge mannen in één huis, vraagt best veel van de begeleiders. "We krijgen scholing op maat en we werken nauw samen met het FACT-team van de GGZ, een team dat ambulante behandeling biedt. Het is heel fijn dat je daar op terug kunt vallen als het nodig is."   

Als de vloer plakt

Hoe ziet de begeleiding van deze gasten in het dagelijks leven er uit? "Overdag werken ze buitenshuis, dus als de begeleider aan het eind van de middag begint, hebben we eerst even overleg. Wat gaan we eten, doe jij de boodschappen, dan kook ik? Ga jij vanavond naar je vrienden of blijf je thuis? Zullen we dan samen een film kijken. Als jij nou even je bed verschoont dan werk ik het rooster en mijn verslag ondertussen bij. Laatst kwam een bewoner zeggen dat de vloer van zijn kamer nou toch wel begon te plakken. Dan maken we een deal: jij ruimt de vloer leeg en ik dweil. Zo doen we dat."  

begeleiden2             

 

Niet altijd makkelijk

"Natuurlijk is dat niet altijd makkelijk", vervolgt deze begeleider haar verhaal. "Soms zijn er zorgen over een vriendenkring waarin blowen en in het centrum rondhangen heel gewoon is. Of ze draaien muziek waar de buren last van hebben. We maken daarover hele duidelijke afspraken en trekken als team één lijn. Ook proberen we de ouders erbij te betrekken, want zij hebben ook zo hun zorgen over hun kind. En we hebben een korte lijn met de wijkagent die een oogje in het zeil houdt. Dat werkt super. Ja, dat hoort er allemaal bij. Maar zoals gezegd, ik hou wel van een beetje uitdaging in mijn werk. Dat houdt mij scherp."

Heb je nog vragen? Wij staan voor je klaar!

Staat je vraag er niet bij? Dan kun je ons bellen of mailen. We helpen je graag verder.