Bouwen we muurtjes of windmolens?

In augustus werd SOVAK onder verscherpt toezicht gesteld. Plotseling steekt er een koude wind op die door SOVAK waait…

Het was dit jaar een mooi voorjaar en de zomer was zowaar nog mooier. Maar het weer kan veranderlijk zijn. Na een bezoek van de inspectie in het voorjaar volgden deze zomer een confronterend rapport, een pittig gesprek en uiteindelijk het oordeel: SOVAK wordt voor een half jaar onder verscherpt toezicht gesteld. Plotseling steekt er een koude wind op die door SOVAK waait…

Gewoontes

Toch zie ik geen enkele reden om niet alle ramen en deuren open te zetten en de koude, straffe wind die we voelen te omarmen en binnen te laten komen. Laat deze wind maar eens door onze organisatie waaien en kijken wat het ons brengt. Vanachter mijn bureau zie ik de wind spelen met onze vastgeroeste gewoontes. Uitspraken als: "Hier is geen budget voor, Dat staat niet in de begroting, Waarom duurt het altijd zo lang, Daar ga ik niet over, Zij van de dagbesteding, Dat beslissen ze in Terheijden" vliegen voorbij… 

Verschil maken

Tegelijkertijd waaien nieuwe gewoontes naar binnen. We organiseren vanuit het perspectief van de cliënt en durven vragen aan onszelf te stellen: "Hoe maak ik het verschil voor jou? Ben ik deskundig genoeg voor jouw vraag? Wanneer kan ik er het beste voor jou zijn en welke rol wil jouw familie daar bij spelen?" 

Vertrouwen

Ik heb afgelopen maanden mogen zien hoe de wind de beweging in gang heeft gezet. Dat geeft veel vertrouwen voor de toekomst. Maar we weten ook dat echte verandering betekent dat we het moeten volhouden, ook als het even niet uitkomt. Dat het daadkracht en energie vraagt van ons allemaal, ook van mij. Dat we soms in de wind moeten durven gaan staan. Zoals een oud Chinees gezegde luidt: "Als de wind van verandering waait, bouwen sommige mensen muren en andere windmolens." SOVAK kiest voor het laatste!

Wind vangen

Daarvoor moeten we wel achter onze muurtjes vandaan komen. De muurtjes van de ondersteuning, van muurtjes van de regio's, de muurtjes van de woningen, de muurtjes die we soms om ons zelf hebben gebouwd. Omdat we dachten dat we het wel wisten, of omdat we het altijd al zo deden. Zonder die muurtjes is er veel meer mogelijk. En kunnen we de wind vangen die ons de energie geeft om dit veranderproces samen te volbrengen.   

Marie-Louise van der Kruis

Voorzitter Raad van Bestuur