Annette & Antoinette nemen regie over hun loopbaan

Lees twee verschillende, maar inspirerende voorbeelden van regie nemen over je loopbaan.


Annette Oostelbos, begeleider op het Ganzenpad 24 in Terheijden

“Toen ik zeven jaar geleden mijn secretaressebaan opgaf voor de zorg, heb ik getwijfeld of ik de begeleidingskant zou kiezen of de verpleegkundige kant. Ik koos voor het accent op de begeleiding. Mijn zorgervaring ligt op de Ganzenpaden waar ouder wordende cliënten wonen en Koningsveld 9a/b, de jeugdgroep. Vorig jaar heb ik in mijn beoordelingsgesprek aangegeven dat ik graag nog eens met mensen wilde werken die niet met woorden kunnen communiceren. Het voelde als een gemis aan ervaring. Ik wilde ontdekken hoe ik de zorg aan cliënten met een ernstige meervoudige beperking zou ervaren en wat ik zou kunnen bijdragen in het leven van deze cliënten. Maar ik vond het ook heel spannend om ‘mijn veilige plek’ achter te laten. Ik dacht zelf aan een ruil van werkplek omdat er wellicht meer medewerkers eenzelfde wens als ik zouden hebben. Ik heb met P&O adviseur Marit gesproken maar er blijkt binnen SOVAK nog niet iets als een ruilbank te bestaan. Na een blik op de vacaturesite heb ik contact opgenomen met manager Rianne die een vacature voor vier maanden had op Koningsveld 34/36. Zij reageerde enthousiast en ook mijn manager Yvonne was heel bereidwillig. Binnen twee dagen was er een volmondig ja van beide kanten. Als ik dit schrijf ben ik een maand aan het werk op het Koningsveld 34/36. Ik heb gemerkt dat ik echt wat bij kan leren daar. En ik heb gevoeld hoe moeilijk ik het vind als ik dingen niet in de vingers heb, en hoe bang ik ben om fouten te maken. Maar hoe goed het voelt om uit een vast ritme en je vertrouwde omgeving te stappen. De eerste weken waren ook fysiek pittig maar tegelijkertijd gaf het me ook veel energie. Ik mag twaalf prachtige cliënten leren kennen en ik ben opgenomen in een heel fijn team. Ik heb geen seconde spijt gehad van mijn besluit.”

Kiezen voor regie is soms ook afscheid nemen. Een mooi voorbeeld van kiezen voor jezelf en hoe zij daar mee omgaat, is het voorbeeld van Antoinette van der Rijk, voormalig gastvrouw van de Sint Janstraat in Breda. Antoinette heeft de keuze gemaakt om SOVAK te verlaten en een andere koers te gaan varen door te luisteren naar haar lichaam. Van beide kanten zijn we zeer tevreden over hoe dit proces is verlopen. Onderstaand, met de hartelijke toestemming van Antoinette, de mail die ik na haar uitdiensttreding mocht ontvangen.

Antoinette van der Rijk, voormalig gastvrouw van de Sint Janstraat in Breda

“Via deze weg wilde ik even van me laten horen. Nu ik een maand thuis ben bijna heb ik een beetje de rust gevonden. Het valt niet mee hoor. Een revalidatietraject met psychologe, maatschappelijk werk, ergotherapeute en fysiotherapie. Daarnaast ben ik ook al naar het Café Spoor Twee (een initiatief van Transvorm; red.) geweest in Roosendaal. Dertien vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten, leuke bijeenkomst en zeker aan te raden voor anderen, het is echt nuttig. Je leert hoe je gesprekken voert met werkgevers, krijgt handvatten omtrent UWV, groepsopdrachten om gevoelens te uiten en noem maar op. Bedankt nog voor de aanbeveling hé!
Ik wil trouwens jullie allemaal bedanken voor de geboden kansen tijdens mijn ziektetraject bij SOVAK. Ik heb hele fijne gesprekken gehad, er is ontzettend goed meegedacht voor mij. Helaas moest ik stoppen, maar wel met een goed gevoel. Uiteindelijk zelf de knoop door gehakt, moeilijk maar beter zo. Op de groep ben ik met mijn man Theo frieten gaan bakken.
Lekker buiten gegeten met vijftien man, was erg gezellig en een fijn afscheid, blij dat we dat gedaan hebben. Met de collega’s lekker geluncht afgelopen week, en dan mag ik nog met manager Ireen gaan eten. Geweldig toch. Ik wens jullie allemaal nog een fijn arbeidzame en collegiale tijd toe bij SOVAK.”

Dankjewel Annette en Antoinette voor het delen van jullie ervaringen!