Amilia op het Antoniuscollege

"Als ik straks mijn diploma heb dan wil ik graag werken"

Amilia Dierickx (19) woont bij SOVAK op Gezellenpad 2 in Klundert en gaat naar het Antoniuscollege in Langeweg. Op dit moment zit Amilia in het voortraject van de MBO niveau I en binnenkort bepaalt ze samen met de docenten haar studierichting. Op het Antoniuscollege is het mogelijk om je te oriënteren op verschillende werkgebieden. Administratie bijvoorbeeld, werken in de catering, werken in een productiebedrijf, de tuin of dierverzorging. In het afgelopen jaar heeft Amilia van alles kunnen uitproberen. Het is een periode waarin steeds duidelijker wordt wat zij leuk vindt en wat bij haar past.

Ik wil graag een baan

Amilia: "Ik ga graag naar school. Hier op het Antoniuscollege wordt er met je gepraat en naar je geluisterd. Ze kijken waar je belangstelling ligt, waar je goed in bent en wat je wilt leren. Je begint dan ook niet meteen met de opleiding maar je mag eerst uitproberen. Het heeft nog wel even geduurd voordat ik erachter was wat ik nu echt wil. Ik weet nu zeker dat werken in de tuin of in de catering niets voor mij is.
Voor mij ligt de uitdaging in variatie. Ik vind het fijn om verschillend werk te doen. Productie vind ik leuk want dat is steeds ander werk. De ene keer is dat inpakken en de andere keer is dat iets in elkaar zetten of bundelen.
Ik wil beginnen met MBO niveau 1 richting productie. Daarna misschien een niveau hoger. Als ik mijn diploma heb dan wil ik graag een baan bij een bedrijf" ."

De Borisaanpak

Het Antoniuscollege, onderdeel van de Marlijn academie, gebruikt de Boris praktijkverklaringen.  De basis van deze methode is werkend leren net zoals in het reguliere MBO onderwijs.
Maar de Borisaanpak zorgt ervoor dat leerlingen zich goed oriënteren op hun loopbaan, dat ze een passende opleiding krijgen en begeleid worden in het vinden en houden van een werkplek. Op het Antoniuscollege mag deze oriënterende periode net zo lang duren als nodig is voor een leerling.
Leerlingen volgen zo een gerichte route van onderwijs naar werk. Het halen van een MBO diploma zorgt voor meer zelfvertrouwen en zelfstandigheid en een betere positie in de samenleving.

Stage

Amilia vertelt dat ze ook op een andere school heeft gezeten. "Daar waren veel meer leerlingen en ik voelde me vaak verloren. Ik moest ook zelf een stageplaats regelen en dat lukte niet. En dan kan je ook niet verder met de opleiding. Op het Antoniuscollege zorgen ze ook dat je een stageplaats krijgt waar je kunt oefenen in de praktijk.

Het is heel fijn dat hier op school niet gepest wordt. Je laat iedereen in zijn waarde. Ik hoef dus niet op mijn tenen te lopen en anderen hoeven dat ook niet. Daarom kom ik ook graag naar school."

Lessen

"We krijgen één keer in de week les in de vakken Nederlands, Engels en rekenen. We behandelen dan bijvoorbeeld een tekst en daar volgt dan een opdracht uit. Nederlands en Engels vind ik leuk en ik kan ook wel wat moeilijkere opdrachten aan dan wat we nu krijgen. Daar heb ik ook om gevraagd. Rekenen is niet zo mijn ding, daar zit ik niet zo om te springen. De afwisseling leren en werken is heel goed. Als je bepaalde vaardigheden moet hebben voor een baan dan leer je dat hier al. Ik heb echt zin om aan de MBO te beginnen."