Alle deuren van het slot

Team 'Vlindertuin' over hun zoektocht naar vrijheid voor Micha en andere cliënten.

Leven in vrijheid. Dat wil iedereen. Maar voor mensen met een verstandelijke handicap is dat niet zelfsprekend. Bij SOVAK denken we met zijn allen na over hoe cliënten zo fijn en vrij mogelijk kunnen leven. De medewerkers van activiteitencentrum de Vlindertuin vertellen over hun zoektocht naar vrijheid voor Micha en andere cliënten.

Creatieve en welwillende collega’s

Activiteitencentrum de Vlindertuin is gespecialiseerd in dagbesteding voor mensen met ernstige verstandelijke beperkingen. Sommige cliënten werken in aparte studio’s die op slot zitten. Dat voelt voor het team niet goed. Door een combinatie van collega’s met een creatieve insteek, welwillende collega’s die wel een risicootje durven te nemen en een oplettende aandachtsfunctionaris onvrijwillige zorg is dit veranderd. De deuren zijn van het slot en de cliënten sluiten regelmatig aan bij de groep.

Micha

Micha is 17 jaar als hij op de Vlindertuin komt werken. Een pittige jongen die met slaan, schoppen, spullen gooien en spugen laat merken als het niet goed met hem gaat. Micha zit in die tijd vaak in zijn studio met de deur op slot. We balen ervan. Dit moet en kan anders, maar hoe dan? Samen met het CCE, een gedragskundige, een SI-therapeut en een logopedist hebben we gekeken naar wie is Micha nu echt? Wat is zijn zorgvraag? En waar komt zijn moeilijke gedrag vandaan? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat hij niet meer opgesloten zit.

Aan de slag

Als medewerkers krijgen we een training voor cliënten met zeer ernstige verstandelijke beperkingen. Hierin zitten goede handvatten om bepaald gedrag om te buigen. Humor en beweging blijken een schot in de roos. Van een lekker stukje fietsen of een klusje doen word Micha weer rustig. Na een gesprek met zijn ouders en een gedragskundige besluiten we een half jaar geleden zijn deur helemaal niet meer op slot te doen. We bedenken allerlei alternatieven.

Een uitdaging

Meteen de eerste week staat een collega voor een leuke uitdaging. Micha gaat mee buiten wandelen. Maar eenmaal buiten gebeurt er iets waardoor hij boos wordt. Hij gooit met zand, spuugt naar voorbijgangers en gooit met stenen naar een geparkeerde bus. Normaal zou Micha naar zijn ‘kamer’ gaan, maar dat doen we niet meer. De collega neemt afstand, vraagt toeschouwers om verder te lopen en parkeert de bus ergens anders. Vervolgens pakt ze een kuipfiets en fietst een aantal keer voorbij Micha en vraagt of hij mee gaat. Micha is verbaasd en stopt met gooien. Daarna stapt hij in de kuip en fietst een rondje mee. Hij is weer rustig.

Tot op de dag van vandaag is zijn deur niet meer op slot geweest. Het kost af en toe een hoop geduld, energie en creativiteit. Aan de andere kant levert het weer een hoop energie op en het geeft zo’n goed gevoel.

Groetjes team Vlindertuin