Ad vertelt

"Als je met mij aan de praat raakt dan ben je zomaar niet weg."

Ad vertelt graag en veel over vroeger, voetbal, zijn jaarboeken, over werken op het Gruijtplein en wonen op het Ganzenpad in Terheijden.
Ad woont sinds vijf maanden op het Ganzenpad. "In het begin moest ik erg wennen, alles was vreemd voor mij. Maar nu voel ik me er thuis ."

Zo is het gekomen

Ad is 65 jaar en opgegroeid in Wagenberg. Daar ging hij naar de basisschool en daarna naar het vervolgonderwijs in Tilburg en Breda. Maar liefst 40 jaar werkte Ad bij de sociale werkvoorziening in Breda. "Ik heb daar altijd met plezier gewerkt," zegt Ad, "Na 40 jaar vond ik het welletjes en mocht ik het rustiger aan gaan doen van mezelf.
Ik woonde samen met mijn moeder. Zij zorgde altijd voor me. Nu is ze op leeftijd en het lukt haar niet meer om voor mij te zorgen. Ik ging al een tijdje naar de dagbesteding op activiteitencentrum Gruijtplein maar nu woon ik ook bij SOVAK. Ik vind het fijn dat ik niet meer iedere dag met de taxi heen en weer hoef. Vanaf mijn nieuwe huis ga ik lopend naar mijn werk, dat is lekker dichtbij."

Voetbalclub Wagenberg

"Van jongs af aan ben ik een groot fan van de voetbalclub in Wagenberg VCW. Al jaren volg ik het eerste elftal. Ik ben vaste supporter bij alle wedstrijden. Uit en thuis. Ik zie het spelletje iedere week dus ik heb best wat spelinzicht.
Alle nieuwtjes en informatie over VCW 1, zoals uitslagen, ruststanden en wie een gele of een rode kaart krijgt, verzamel ik. Daar maak ik een overzicht van in mijn computer. En van alle informatie bij elkaar maak in dan een jaarboek. Daar staan ook alle verjaardagen in van de spelers en van de trainer. Ik vraag ook ieder jaar of de trainer of één van de spelers een stukje schrijft voor in mijn jaarboek. Aan het einde van het seizoen print ik alles uit. Ik heb een machientje en daarmee maak ik er een mooi boekje van. Iemand van VCW heeft eens gezegd dat ik mijn boeken moet verkopen maar dat wil ik echt niet. Ik wil ze graag zelf bij elkaar houden."

Organiseren

"Ik maak ook graag plakboeken van alle andere voetbalwedstrijden. Ik krijg vaak krantenknipsels en die plak ik allemaal in."
Ad heeft zijn jaar- en plakboeken keurig georganiseerd in de kast staan. "Dan kan ik alles meteen terugvinden."
Dat Ad het fijn vindt om zijn zaken op een rijtje hebben is zo klaar als een klontje. Toen hij pas op het Ganzenpad woonde, maakte hij op zijn computer schema's van de diensten van zijn begeleiders. Zo wist hij precies wie hem 's morgens kwam wekken en wie hem ondersteunde met de dagelijkse persoonlijke verzorging. Dat zorgde voor duidelijkheid en hij leerde de namen van zijn begeleiders goed kennen.

Zo ziet mijn dag eruit

"Om zeven uur sta ik op. Ik klim op mijn trimfiets om even lekker te bewegen. Ik wil graag fit blijven én ik oefen om buiten te gaan fietsen.
Op dinsdag, woensdag en donderdag ga ik rond tien uur naar dagbesteding op het activiteitencentrum Gruijtplein. Daar ga ik graag heen en ik kan met iedereen goed opschieten. Ik doe allerlei klussen en boodschappen voor de begeleiders. Zoals de vuilniszakken wegbrengen en soms leid ik mensen rond die op bezoek komen op het Gruijtplein. Op woensdagochtend komt Peter. Hij is vrijwilliger en we gaan dan lekker een frisse neus halen. Ik ben graag buiten.
Als ik om vier uur terug kom van de dagbesteding dan ga ik altijd even op mijn kamer zitten met de beentjes omhoog. Even lekker uitrusten.
Op maandag en donderdag ben ik vaak bezig met mijn jaarboeken. De uitslagen van de wedstrijd van zondag kan ik maandag meteen in mijn computer zetten."

Wensen

Ad is graag onder de mensen. Hij vertelt enthousiast zijn verhalen en vindt het fijn om zijn handen uit de mouwen te steken. Ook voor de komende tijd heeft hij kleine en grote wensen:
"Ik ga echt een keer naar het G-team van SV Terheijden kijken. Daar spelen bewoners van SOVAK in en daar ben ik nieuwsgierig naar.
Ik zou het ook leuk vinden om een boek te maken over het Ganzenpad of over het Gruijtplein. Over de mensen en over wat er allemaal gebeurt. Je hoort het wel, ik heb nog genoeg te doen."